Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Шефът на Булгартрансгаз: В петък са изтъргувани 60 000 мегаватчаса газ

Политика

Шефът на Булгартрансгаз: В петък са изтъргувани 60 000 мегаватчаса газ

Шефът на Булгартрансгаз: В петък са изтъргувани 60 000 мегаватчаса газ - Tribune.bg
Снимка:

„В петък през газов хъб „Балкан“ са изтъргувани общо 60 000 мегаватчаса синьо гориво, от които 37 400 от „Булгаргаз", заяви пред БНТ изпълнителният директор на „Булгартансгаз", който е собственик на хъб „Балкан" - Владимир Малинов във връзка със скандала със сделките за търговия на газ с Румъния. Във въпросния ден „Булгаргаз“ е сключил 18 сделки, допълни той.

Малинов коментира, че според действащия еврорегламент всеки ползвател на преносната мрежа е длъжен да поддържа балансовото си портфолио близко до нулата - тоест, не трябва да има големи излишъци синьо гориво, нито голям недостиг.

Той заяви, че технологично е възможно дадена сделка да се случи и за под 3 секунди, а дали има данни за извършени нередности трябва да установят компетентните органи.

„Става въпрос за софтуеърен продукт, който дава възможност на купувачи и продавачи да срещнат офертите си абсолютно анонимно. Всяка страна може да пусне оферта „купува“ или „продава“ и всяка може да е активна или пасивна“, обясни Малинов.

Директорът на „Булгартрансгаз“ допълни, че няма как да се продаде количество само азерски или само руски газ, тъй като цялото синьо гориво, съхранено в Чирен, се смесва в т.нар. газов микс.

„Към момента потреблението на газ в България достигна 3,5 млрд. кубически метра, което е абсолютен исторически пик за последните 10-ина години“, допълни той.

Дружеството участва в изграждането на терминала за втечнен газ в Александруполис, който трябва да е готов до началото на 2024. За него „Булгаргаз“ е резервирал капацитет за 500 млн. куб. метра за 10 години. Очакват се доставки на втечнен газ от САЩ, Катар, Египет и др.

Разработват се и водородни трасета като едно от тях минава през Маришкия басейн. Освен пренос на водород, те ще допускат и смесен пренос на газ и водород. Планира се да влязат в експлоатация през 2026.

Коментар по темата отново направи съветникът на президента Димитър Стоянов, който пусна и справка за продаденото количество газ. Така на практика ясно се вижда, че всъщност в петък са продадени 60 хиляди мегаватчаса синьо гориво, а не само 37 хиляди, както твърди министърът на енергетиката Александър Николов.

 

Продаденото количество газ през уикендаПродаденото количество газ през уикенда


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати