Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. След обвиненията на ДПС в схема със „златните паспорти“ Кирил Петков отвърна: Краят им ще дойде в най-късо време

Политика

След обвиненията на ДПС в схема със „златните паспорти“ Кирил Петков отвърна: Краят им ще дойде в най-късо време

След обвиненията на ДПС в схема със златните паспорти Кирил Петков отвърна: Краят им ще дойде в най-късо време - Tribune.bg
Снимка:

Според Петков честването на Гоце Делчев в РСМ е на високо ниво

„Виждам, че г-н Карадайъ от всичките проблеми в България се е фокусирал върху правата на г-н Пеевски и хората, свързани с него. Знам, че е приоритет и се изработва, но според мен, при всички тези кризи да изберат като тема номер едно правата на г-н Пеевски, има нещо странно“. Това заяви премиерът Кирил Петков по отношение на нападките от страна на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ в пленарна зала във връзка с черния списък по закона „Магнитски“.

Припомняме, че вицепремиерът Асен Василев влезе в сериозен спор с Карадайъ по-рано днес. Причината - думите на Василев, който заяви, че служебното правителство е трябвало да реагира спешно на „Магнитски" и затова е създало българския черен списък.

В същото време стана ясно решение на ВАС от четвъртък, според което българският списък „Мангнитски“ не е трябвало да бъде изобщо създаван, защото американският „глобален закон „Магнитски“ няма действие на българска територия.

Той коментира и честванията на 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев в Република Северна Македония и факта, че от македонска страна не присъстват представители на високо политическо ниво при полагането на венец от българската делегация, начело на която е външният министър Теодора Генчовска. Официалното обяснение от властите в Скопие е, че външният министър Буяр Османи и премиерът Димитър Ковачески са на посещение в чужбина.

„Напротив има много официални лица. Аз мисля, че министърът на външните работи е много високо ниво“, заяви Петков.

Веднага, след този отговор, той беше контриран от журналистите, че всъщност външният министър на Македония не е там, а той леко смутено и объркано каза:

„Не, на България, а от тяхна страна министърът на културата“.

„Оттук нататък министрите трябва да се уважават като позиция, те не са както едно време на някой си. На ниво министър това е доста високо ниво и аз поздравявам и министър Генчовска, и от тяхна страна, те успяха да договорят това и да бъдат заедно“, подчерта премиерът.

Кирил Петков коментира и искането на съпредседателя на историческата комисия от македонска страна комисията да спре работа за една-две години.

„Политиката се води от политици, а не от експерти. Ние зададохме ясна политическа рамка в нашите дискусии, имаме ясна позиция на българското правителство, колегите от РСМ също, така че тези неща не се решават от експерти, те се решават на ниво министър-председатели и министри“, посочи Петков.

По отношение на информацията, която ДПС изнесоха, че в схемата със „златните паспорти“ е замесен и Кирил Петков, той заяви:

„Едно нещо, което обещах в Европейската комисия на последните ми посещения е тези „златни паспорти“, краят им абсолютно категорично ще дойде в най-късо време. Това беше един от големите проблеми и за Шенген и за отпадането на визовия режим със САЩ. Просто тези „златни паспорти“ са един порок, който ние приоритизираме да премахнем от до“, категоричен бе министър-председателят.

„Аз мисля, че всички ваши зрители знаят, че ние дойдохме, за да изчистваме всички тези порочни практики, да премахнем цялата тази корупция. Аз съм сигурен, че около тези „златни паспорти“ има корупция и много се надявам, че разследващите органи ще влязат в голям детайл в това, защото българската държава оттук-нататък трябва да има репутацията за една европейска държава, а не за някакъв вход на някакви нелегални хора, които си купуват по някакъв начин достъп до европейския пазар и до Европейския съюз. Така че, това, което аз ви гарантирам, че тези златни паспорти ще изчезнат, елиминираме ги въобще като политика. Аз мисля, че това е много грешна политика сама по себе си. Едновременно с това мога да ви гарантирам, че всеки, който е замесен с тези златни паспорти и ние успеем да го хванем, ще бъде изправен пред цялата строгост на закона“, увери премиерът Кирил Петков.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати