Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. След обвиненията на ДПС в схема със „златните паспорти“ Кирил Петков отвърна: Краят им ще дойде в най-късо време

Политика

След обвиненията на ДПС в схема със „златните паспорти“ Кирил Петков отвърна: Краят им ще дойде в най-късо време

След обвиненията на ДПС в схема със златните паспорти Кирил Петков отвърна: Краят им ще дойде в най-късо време - Tribune.bg
Снимка:

Според Петков честването на Гоце Делчев в РСМ е на високо ниво

„Виждам, че г-н Карадайъ от всичките проблеми в България се е фокусирал върху правата на г-н Пеевски и хората, свързани с него. Знам, че е приоритет и се изработва, но според мен, при всички тези кризи да изберат като тема номер едно правата на г-н Пеевски, има нещо странно“. Това заяви премиерът Кирил Петков по отношение на нападките от страна на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ в пленарна зала във връзка с черния списък по закона „Магнитски“.

Припомняме, че вицепремиерът Асен Василев влезе в сериозен спор с Карадайъ по-рано днес. Причината - думите на Василев, който заяви, че служебното правителство е трябвало да реагира спешно на „Магнитски" и затова е създало българския черен списък.

В същото време стана ясно решение на ВАС от четвъртък, според което българският списък „Мангнитски“ не е трябвало да бъде изобщо създаван, защото американският „глобален закон „Магнитски“ няма действие на българска територия.

Той коментира и честванията на 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев в Република Северна Македония и факта, че от македонска страна не присъстват представители на високо политическо ниво при полагането на венец от българската делегация, начело на която е външният министър Теодора Генчовска. Официалното обяснение от властите в Скопие е, че външният министър Буяр Османи и премиерът Димитър Ковачески са на посещение в чужбина.

„Напротив има много официални лица. Аз мисля, че министърът на външните работи е много високо ниво“, заяви Петков.

Веднага, след този отговор, той беше контриран от журналистите, че всъщност външният министър на Македония не е там, а той леко смутено и объркано каза:

„Не, на България, а от тяхна страна министърът на културата“.

„Оттук нататък министрите трябва да се уважават като позиция, те не са както едно време на някой си. На ниво министър това е доста високо ниво и аз поздравявам и министър Генчовска, и от тяхна страна, те успяха да договорят това и да бъдат заедно“, подчерта премиерът.

Кирил Петков коментира и искането на съпредседателя на историческата комисия от македонска страна комисията да спре работа за една-две години.

„Политиката се води от политици, а не от експерти. Ние зададохме ясна политическа рамка в нашите дискусии, имаме ясна позиция на българското правителство, колегите от РСМ също, така че тези неща не се решават от експерти, те се решават на ниво министър-председатели и министри“, посочи Петков.

По отношение на информацията, която ДПС изнесоха, че в схемата със „златните паспорти“ е замесен и Кирил Петков, той заяви:

„Едно нещо, което обещах в Европейската комисия на последните ми посещения е тези „златни паспорти“, краят им абсолютно категорично ще дойде в най-късо време. Това беше един от големите проблеми и за Шенген и за отпадането на визовия режим със САЩ. Просто тези „златни паспорти“ са един порок, който ние приоритизираме да премахнем от до“, категоричен бе министър-председателят.

„Аз мисля, че всички ваши зрители знаят, че ние дойдохме, за да изчистваме всички тези порочни практики, да премахнем цялата тази корупция. Аз съм сигурен, че около тези „златни паспорти“ има корупция и много се надявам, че разследващите органи ще влязат в голям детайл в това, защото българската държава оттук-нататък трябва да има репутацията за една европейска държава, а не за някакъв вход на някакви нелегални хора, които си купуват по някакъв начин достъп до европейския пазар и до Европейския съюз. Така че, това, което аз ви гарантирам, че тези златни паспорти ще изчезнат, елиминираме ги въобще като политика. Аз мисля, че това е много грешна политика сама по себе си. Едновременно с това мога да ви гарантирам, че всеки, който е замесен с тези златни паспорти и ние успеем да го хванем, ще бъде изправен пред цялата строгост на закона“, увери премиерът Кирил Петков.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети