Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Служебният кабинет публикува за обсъждане Плана за възстановяване, версия 1.3

Политика

Служебният кабинет публикува за обсъждане Плана за възстановяване, версия 1.3

Служебният кабинет публикува за обсъждане Плана за възстановяване, версия 1.3 - Tribune.bg
Снимка:

Пеканов благодари на „блестящите екипи, които свършиха огромен обем невидима за обществото работа през последните 8 седмици“

Малко повече от 2 месеца след встъпването в длъжност на новия служебен кабинет, тяхната редактирана версия на Плана за възстановяване и устойчивост беше публикувана на сайта Nextgeneration.bg.

Последната санкция за поемането на ангажименти с дългосрочен характер, поставени като изискване от европейските служби, ще се очаква от партиите в парламента“, уточнява ресорният вицепремиер Атанас Пеканов.

На първо място искам да благодаря на блестящите екипи, които свършиха огромен обем невидима за обществото работа през последните 8 седмици. Механизмът за възстановяване и устойчивост е нов, уникален инструмент на Европейския съюз, който изисква всяко предложение за финансиране на проект да отговаря на точни и строги критерии. Това налага сериозна техническа работа за подготовка и проверка на допустимостта на всеки един от проектите. Министерствата и останалите включени институции участваха активно в работата по Плана - макар че няма и да крия, че проектната готовност, самият експертен потенциал и желанието за реформи не са налице за всички страни. Проведохме десетки срещи и консултации, проверихме всеки фиш и преработихме огромен брой от проектите. За този кратък период от време имаме подготвен План, който отговаря на по-високите ни критерии за целесъобразност при използването на средствата”, съобщи Атанас Пеканов.

От кабинета на вицепремиера ще очакват становищата на неправителствения сектор и социалните партньори през следващите дни. А след конституирането на Народното събрание ще искат съгласуване и обсъждане с политическите партии.

Планът за възстановяване и устойчивост ще заложи много приоритетни проекти за страната за следващите години. Ако искаме да гарантираме, че той ще се изпълнява, трябва да имаме стабилност и политическо съгласие. Има важни политически решения и те могат да бъдат взети единствено от представители на политическите партии. В дискусиите ни със службите на ЕК остават две важни изисквания, по които не сме постигнали пълен консенсус - по-бърз зелен преход и реформи по отношение на върховенството на закона и доброто управление. Един служебен кабинет не е редно да поема такива значими и дългосрочни ангажименти като, например, тези, засягащи дългосрочното развитие на въглищните региони. Друга сфера, в която все още предстои да се вземат важни решения, защото има нужда от допълнителни реформи, е правосъдие и върховенство на закона. Въпреки проведените множество срещи и дискусии, редица въпроси остават отворени и трябва да се договорят със службите на Европейската комисия”, признава вицепремиерът по европейските фондове Атанас Пеканов. И двете теми изискват политически и обществен консенсус и следва да бъдат припознати от онези, които ще отговарят за неговото изпълнение, от демократично избраните партии.

По отношение на останалите сектори, в новата версия на Плана са увеличени средствата за важни пера като образование, здравеопазване и социалната сфера. В Плана са залегнали и нови реформи, отчасти е адресиран проблемът с прекалената консолидация на финансови средства и отделни проекти специално за столицата. Засилена е тежестта на сектор енергетика, за да се отговори на желанията за по-високи амбиции от страна на европейските институции. В голяма част от проектите залягат промени с цел по-добро използване на финансовия ресурс, намерените несъобразни компоненти са премахнати.

В следващите дни стратегическият документ е отворен за разглеждане в очакване политическите партии да решат как трябва да изглежда финалната версия на документа, която да подадем към Брюксел, както и в очакване на мнения и коментари от всички заинтересовани страни.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети