Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Станишев за Борисов: И двамата сме възмъжали и помъдрели с годините

Политика

Станишев за Борисов: И двамата сме възмъжали и помъдрели с годините

Снимка:

Когато опира до интереса на България, можем да работим заедно, смята лидерът на ПЕС

Няма как да скрия разочарованието си от резултата от Европейския съвет, каза лидерът на ПЕС Сергей Станишев пред БНР. „В продължение на 1 година европейските социалисти водихме битка стъпка по стъпка за промяна в ЕС и с това решение с номинацията за президент на ЕК – промяната, която олицетворяваше Франс Тимерманс“, каза той.

Шефът на ПЕС беше категоричен, че именно Тимерманс е бил единственият, който имал реална политическа концепция, платформа какво да прави ЕС, как да работи ЕК, с ясни приоритети в посока социална Европа, устойчиво развитие с аспектите, които са и социални, и екологични, върховенството на закона, демократичност на ЕС.

Станишев смята, че е имало огромен натиск върху Съвета – и от общественото мнение, и от медиите, и това е изиграло негативна роля – до приемането на слаба кандидатура за президент на Комисията (избора на председател на Европейската комисия – Урсула фон дер Лайен).

„Човек, който никой не познава на европейско ниво, ние не знаем какви са нейните виждания и приоритети за Европа. За мен въпросът не е решен, както и за групата на социалистите – реакцията е остра и негативна“, поясни Станишев.

Помолен да коментира отказа си да стане председател на ЕП, както и избора на социалиста Давид-Мария Сасоли за председател на Европейския парламент, и дали това не е приемлива пакетна сделка за всички социалисти, Станишев каза:

„Различен е знакът. Когато издигаш президента на своето семейство за тази позиция, политическият знак, че подпечатваш тази сделка, е категоричен и ясен. Аз не исках да бъда част от това и да легитимирам този пакет, който не е достатъчно балансиран и не отговаря за моите разбирания за това от какво Европа се нуждае“, каза той.

Станишев изказа благодарност на европейските премиери за издигането на кандидатурата му и за широкото съгласие:

„Това в личен план е приятна оценка за моите усилия и за моята европейска ангажираност, благодаря за това. Но за мен е по-важно да оставя свобода на групата да формулира своята позиция, без да я обвързвам“, обясни мотивите си лидерът на ПЕС.

Станишев благодари и на Борисов за подкрепата и подчерта, че българският премиер вече не действа като политик, а като държавник.

„В някакъв смисъл и двамата сме възмъжали и помъдрели с годините. Когато опира до интереса на България, мога да работя и с г-н Борисов“, обяви той.

Станишев смята, че големият дефицит в момента в БСП е липсата на диалог.

„Критиката не е деструкция, критиката невинаги е знак за война. Моите каузи винаги са били едни и същи. Първо, Европа да бъде социална. Социалното начало трябва да стане водещо в политиката на ЕС. Защото това е големият дефицит днес. Хората не чувстват, че ЕС създава добри перспективи за техния личен живот. За България, като най-бедна страна, мисля, че това е важно, двойния стандарт, Европа на скорости... Европа не е съвършена. Тя трябва да бъде променяна и усъвършенствана, доближавана до хората, а не разрушавана. И аз винаги ще се боря срещу тези, които искат да унищожат този най-красив проект като идея. Това е мое кредо и аз няма да се отклоня от това“ каза лидерът на ПЕС.  

 


Коментари (1)

Евро антидемократи Гласуваш за Вебер, получаваш най-слабия министър на Германия Урсула..... Това е супер антидемократично. Аз мислех,.че. само ние българите.не спазваме върховенството на закона, но се оказа ,че.не е наш патент.
04.07.2019 15:48 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още