Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Стефан Янев: България може да помага директно на Украйна

Политика

Стефан Янев: България може да помага директно на Украйна

Стефан Янев: България може да помага директно на Украйна - Tribune.bg
Снимка:

„В диалога може да се роди истината и да се роди възможност за създаване на правителство. Това е нашата мисия. Ще участваме във всички възможни разговори. Интересите на гражданите и на бизнеса трябва да бъдат защитени по най-добрия начин… Стигането до коалиционно споразумение е дълъг процес, който ще изчисти въпроси, приоритети, политики. Разговори с всички – да, но коалирането е въпрос на резултат от тези разговори”. Това каза пред БНР лидерът на „Български възход“ Стефан Янев.

И допълни, че въпросът с войната и отношението на България към Украйна е основополагащ за някои политически сили:

„България показа, че е солидарна с позицията на Украйна като жертва в този конфликт, като страна, обект на агресия от друга държава. България е солидарна с ЕС и наложените санкции и помага на Украйна по отношение на бежанците, предлага различни видове помощ. Въпросът с предоставянето на оръжие има различни нюанси. Когато говорим за такава помощ, може да има две страни. В единия случай става въпрос за помощ от българската отбранителна промишленост и тук е крайно време да стане ясно, че България може да помага директно на Украйна. А може да става дума и за помощ от инвентара на българската армия. Това е специфичен въпрос и съм против предоставянето на такъв тип въоръжение, при условие че няма възможност за неговата замяна. Ако има оферта, добре, бих подкрепил”.

Той определи като внушение твърденията, че „Български възход“ е президентска партия.

„В дългосрочен план имаме нужда от дебат за промяна в Конституцията относно държавното устройство. Но в момента не е времето и мястото да говорим за промяна в Конституцията, при положение че България има нужда да реши система от кризи. Когато имаме спокойствие, тогава можем да пристъпим към дебат за промени в Конституцията. Не е сега моментът… Концентрирането на власт в един център за вземане на решения не е отговор на проблема. Демокрация се лекува с повече демокрация”.

Янев посочи два законопроекта, които ще бъдат приоритет в работата на депутатите от „Български възход” – Закона за мълчаливото съгласие и законопроект за промяна на Закона за българското гражданство.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати