Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Тагарев: Идеята за нови самолети „Грипен“ е, за да не останат близките до Радев без работа

Политика

Тагарев: Идеята за нови самолети „Грипен“ е, за да не останат близките до Радев без работа

Тагарев: Идеята за нови самолети Грипен е, за да не останат близките до Радев без работа - Tribune.bg
Снимка:

Още в първите дни на мащабната руска агресия Радев е казвал, че не бива да се изпраща оръжие за Украйна. Това не би трябвало да е изненада, но все пак ние сме парламентарна република и тези неща се решават от парламента. Президента е държавен глава, но вътрешната и отбранителната политика се правят от Министерски съвет, който пък изпълнява това, което реши Народното събрание. Той няма как да блокира едно такова решение, ако се стигне до него“, заяви проф. Тодор Тагарев пред БНТ.

Той припомни решението от преди няколко месеца взето от тогавашното управляващо мнозинство в лицето на ПП, ДБ, БСП и ИТН, което според Тагарев е било ялово.

„Трябва да подчертаем, че основна разделителна линия при формирането на едно бъдещо правителство е отношението към войната и Русия“, заяви още той и определи като тотална липса на самочувствие това да чува от различни коментатори, че чужди посолство ни определят политиката.

По думите му, това че ако страната ни даде оръжие на Украйна ще бъдем вкарани във войната е пропагандна тема на Кремъл, която за съжаление масово се разпространява. „България не предоставя никаква помощ, Естония, Латвия, Литва, Полша и много други то правят. Вкарани ли са те във война, не са и няма да бъдат“.

БСП се обяви категорично против разходи за самолети Грипен, обявени вчера от Радев

По отношение на военната помощ по линия на НАТО за 40 милиона долара, които предоставя САЩ в помощ на страната ни, Тагарев уточни, че това не е голяма сума, но става дума за малки проекти, които ще помогнат за оперативната съвместимост и способността ни да приема чужди войски на своя територия.

Като изключително лоша идея определи Тагарев идеята страната ни да взима на заем самолети „Грипен“ от Швеция. Той подчертава, че тя се прокарва с провокации кога и как ще можем да използваме закупените F-16. Тагарев уточни, че самолетите трябва да дойдат у нас 2025 година, а оперативна готовност военните задават да имаме чак за 2028 година. „Това ще е така, ако ВВС и ръководството на МО се съпротивлява на постигането на оперативна готовност за F-16. Ние вече имаме хора, които се подготвят в САЩ, когато дойдат самолетите, има изградена инфраструктура и необходимата подготовка на екипа, ние можем да започнем практически веднага да изпълняваме поне от части контрол на въздушното пространство“.

Според него самите самолети „Грипен“, за които се говори не могат да дойдат утре, а чак след две три години, когато можем да ползваме и F-16.

Служебното правителство на Радев с намерение да купи 10 изтребителя Грипен

„Авиацията не е авиошоу, а зад пилота стоят стотици хора, които вършат определени дейности, което е много скъпа верига. За да има някаква ефективност трябва да има мащаб. По време на Студената война в Северозападна Европа четири страни закупиха F-16, Новрегия, Дания, Нидерландия и Белгия. Сумарно са някъде около 300 самолета, като създадоха обща верига да осигуряване и ремонти, като работят заедно“, заяви той и определи решението на Полша да има различни типове самолети като логистичен кошмар.

Именно затова не смята, че е удачно да имаме 8 самолета от един тип и 8 от друг, заради трудната експлоатация. Той е на мнение, че новата идея за самолетите „Грипен“ подкопава тази за обновяване на ВВС с F-16.

„За пореден път, не на армията, не на ВСС, а на изтребителната авиация се поставят преди всичко друго. Президента и неговия кръг работят само в интерес на изстребителната авиация. Аз ги разбирам до някъде, защото те имат много приятели, служили са заедно, тези хора които не преминат на F-16 нямат перспектива. До някъде разбирам тази позиция на президента, но не е начина да им купим друг самолет, за да може да служат до пенсия“, заяви Тагарев.

Той е на мнение, че е възможно да изкарат курс за гражданската авиация или пък друга магистратура, а не да се купуват нови бойни самолети. 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати