Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Теменужка Петкова отговори на БСП: Държавната енергетика продава публично и прозрачно!

Политика

Теменужка Петкова отговори на БСП: Държавната енергетика продава публично и прозрачно!

Теменужка Петкова отговори на БСП: Държавната енергетика продава публично и прозрачно! - Tribune.bg
Снимка:

Избраният инвеститор за АЕЦ „Белене“ ще си реши дали да продава ток на компании на Христо Ковачки

Нито един мегават, произведен от българската държавна енергетика, не се продава по друг начин, различен от този, който е определен със закона за енергетиката - а именно публично и прозрачно. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по повод твърденията на заместник-председателя на БСП Кирил Добрев, който заяви, че ток, произведен у нас се продава евтино в чужбина.

„Обичам да говоря с факти, много е лесно да се хвърлят едни приказки в пространството и да се каже при нас цените са най-високи, управлението е безобразно, няма такова управление. Такова управление има и може колегите от БСП да трябва дълго да се стремят, за да стигнат до това ниво, което се опитваме поне да правим ние“, посочи енергийният министър и се аргументира с данни от Българската независима електроенергийна борса/БНЕЕБ/, според която средната цена за периода юни-август 2019г. на БНЕЕБ е 48.59 евро. Цената на румънската борса – 49.86 евро, цената на унгарската борса– 50.14 евро.

„Хубаво е, когато се говорят такива неща, наистина да се проверяват фактите. Разбирам всичко, разбирам, че става въпрос за кампания, свързана с местните избори, но когато говорим за енергетика и когато говорим за строго професионални неща, трябва да бъдем абсолютно пунктуални“, коментира Теменужка Петкова.

Тя отхвърли изнесеното от БСП, че държавните компании в енергетиката са излезли в почивка и по този начин се дава възможност на други участници да продават своята енергия на високи цени.

„Тук не става въпрос за никакви почивки, говорим за планови годишни ремонти. Този тип дейност не се нарича почивка по никакъв начин, това е несериозно. Нарича се планов годишен ремонт и е пряко свързан с техническата възможност на тези централи да работят и да гарантират енергийната сигурност на страната“, посочи Теменужка Петкова.

По повод желанието на БСП американските централи да бъдат вкарани в норми, тя припомни управлението от 2014 г. и неговото наследство.

„27 май 2014 г. с едно свое решение бившата ДКЕВР определя, че цените на двете американски централи ще бъдат намалени, съответно с 20 и 30%, но НЕК ще продължи да изкупува електроенергията по старите по-високи цени, докато не бъдат предоговорени условията по дългосрочните договори. В резултат на този популизъм по отношение на това да бъде намалена цената на електрическата енергия по този начин за няколко месеца, НЕК генерира дефицит от над 200 млн. лв.“, направи равносметка енергийният министър и допълни, че през 2015 г., след доста сериозни преговори с двете американски централи, е постигната договореност, в резултат на която към днешна дата НЕК плаща със 100 млн. лв. по-малко на година.

„Мисля, че е добре, когато говорим дали има такова управление на енергетиката, все пак да припомняме тези факти, защото очевидно има  колеги, които имат по-къса памет“, напомни министър Петкова.

По повод въпроса, който БСП повдигна днес за големите задължения на определен концесионер /б.р. визирайки Христо Ковачки/ на въглищните централи, тя припомни, че всички въглищни концесии са предоставени с решение на правителството за периода 2002-2007 г.

„2014 г. имаше доста сериозни задължения по един концесионен договор. Бяха положени преди това усилия от колегите от БСП в рамките на тяхното управление да бъдат събрани тези суми, които не надхвърляха 4 млн. лв. Но така или иначе това беше безуспешен опит. През 2015 г. ние подписахме едно споразумение, на базата на което с договор за цесия ние събрахме тези плащания, които обхващаха период от 6-7 години назад“, припомни министър Петкова и подчерта, че по никакъв начин не иска това да се приема „като хвалба от наша страна“.

По отношение на процедурата за АЕЦ Белене и участието в тази процедура компании на бизнесмена Христо Ковачки енергийният министър изтъкна, че обявената процедура е била максимално публична, прозрачна.

„Всеки един, който желаеше, можеше да заяви интерес за участие в процедурата – като стратегически инвеститор, миноритарен собственик или да купува електроенергия. Така че това е една открита, свободна процедура. Оттук нататък съответните стратегически инвеститори или инвеститор, който ще бъде избран, ще реши дали желае да сключи договор за изкупуване на енергия в тези количества или с тези компании, и ще желае ли да има такъв миноритарен акционер, от тези които са подали заявление, това вече е въпрос на избор“, завърши министър Теменужка Петкова.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати