Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Теменужка Петкова видя предизборен трик във въпроса за цената на тока

Политика

Теменужка Петкова видя предизборен трик във въпроса за цената на тока

Снимка:

Според министъра на енергетиката увеличението ще е в рамките на годишната инфлация

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова посочи, че е предизборен трик да се поставя точно сега на вниманието на обществото въпросът за цената на тока. Повод за изказването ѝ станаха твърдения на БСП, че има „некомпетентно отношение в областта на енергетиката“.

Петкова се върна към състоянието на сектора в 2014 г. при управлението на правителството „Орешарски“.

„Тогава всичко в сектора беше замряло“, припомни министър Петкова. Тя посочи, че с БСП има добро сътрудничество в енергийната комисия.

„Поради което съм изненадана, че точно сега се повдига темата с енергетиката. Това за мен е предизборен трик – да се постави цената на електроенергията“, допълни тя.

Енергийният министър отрече в заявлението на НЕК към Комисията за енергийно и водно регулиране да има искане за 50% увеличение на цената.

„Същото се отнася и за ЕРП-тата. Всяко едно от тях може да има своите претенции, но регулаторът е този, който ще отчете какво е закономерно“. Петкова уточни, че очакваното увеличение на цената на тока е в рамките на годишната инфлация.

„Всичко друго е груба манипулация“, изтъкна тя.

„Огромен политически натиск е правенето на внушения за цената на тока преди КЕВР да е излязла с решение“, отбеляза и Валентин Николов, председател на енергийната комисия в парламента.

„БСП не предложиха комисар от тяхната квота в КЕВР последният път, когато имаше промени във връзка със смяната на някои от членовете. Още тогава казахме, че ще има огромен натиск върху тази комисия, че ще бъде използвана политически и че чрез нея ще се опитват да вменяват вини на управляващите. И това се случва“, посочи Николов.

Във връзка с обявения протест пред КЕВР, той отбеляза, че и това е натиск. „Би трябвало КЕВР безпристрастно да вземе решение“, напомни той.

Теменужка Петкова обясни, че сделката на ЧЕЗ е на чешката държава и България няма възможност за вмешателство. Тя припомни, че правителството и законодателят са предприели всичко необходимо, за да бъде защитена енергийната сигурност на държавата.

Валентин Николов бе категоричен, че ще настоява за проверка на „Еврохолд“ като ексклузивен кандидат при преговорите с ЧЕЗ.

„Макар и „Еврохолд“ да е публична компания, следва да се изясни дали има и друго участие на офшорни компании в сделката за ЧЕЗ“, смята Николов. Той призова службите да бъдат внимателни по отношение на сделката за активите на чешката компания у нас.

Моника Гаджанова  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема