Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Теменужка Петкова видя предизборен трик във въпроса за цената на тока

Политика

Теменужка Петкова видя предизборен трик във въпроса за цената на тока

Теменужка Петкова видя предизборен трик във въпроса за цената на тока - Tribune.bg
Снимка:

Според министъра на енергетиката увеличението ще е в рамките на годишната инфлация

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова посочи, че е предизборен трик да се поставя точно сега на вниманието на обществото въпросът за цената на тока. Повод за изказването ѝ станаха твърдения на БСП, че има „некомпетентно отношение в областта на енергетиката“.

Петкова се върна към състоянието на сектора в 2014 г. при управлението на правителството „Орешарски“.

„Тогава всичко в сектора беше замряло“, припомни министър Петкова. Тя посочи, че с БСП има добро сътрудничество в енергийната комисия.

„Поради което съм изненадана, че точно сега се повдига темата с енергетиката. Това за мен е предизборен трик – да се постави цената на електроенергията“, допълни тя.

Енергийният министър отрече в заявлението на НЕК към Комисията за енергийно и водно регулиране да има искане за 50% увеличение на цената.

„Същото се отнася и за ЕРП-тата. Всяко едно от тях може да има своите претенции, но регулаторът е този, който ще отчете какво е закономерно“. Петкова уточни, че очакваното увеличение на цената на тока е в рамките на годишната инфлация.

„Всичко друго е груба манипулация“, изтъкна тя.

„Огромен политически натиск е правенето на внушения за цената на тока преди КЕВР да е излязла с решение“, отбеляза и Валентин Николов, председател на енергийната комисия в парламента.

„БСП не предложиха комисар от тяхната квота в КЕВР последният път, когато имаше промени във връзка със смяната на някои от членовете. Още тогава казахме, че ще има огромен натиск върху тази комисия, че ще бъде използвана политически и че чрез нея ще се опитват да вменяват вини на управляващите. И това се случва“, посочи Николов.

Във връзка с обявения протест пред КЕВР, той отбеляза, че и това е натиск. „Би трябвало КЕВР безпристрастно да вземе решение“, напомни той.

Теменужка Петкова обясни, че сделката на ЧЕЗ е на чешката държава и България няма възможност за вмешателство. Тя припомни, че правителството и законодателят са предприели всичко необходимо, за да бъде защитена енергийната сигурност на държавата.

Валентин Николов бе категоричен, че ще настоява за проверка на „Еврохолд“ като ексклузивен кандидат при преговорите с ЧЕЗ.

„Макар и „Еврохолд“ да е публична компания, следва да се изясни дали има и друго участие на офшорни компании в сделката за ЧЕЗ“, смята Николов. Той призова службите да бъдат внимателни по отношение на сделката за активите на чешката компания у нас.

Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати