Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Тома Биков: Минеков не е поискал нито лев за култура в актуализацията бюджета

Политика

Тома Биков: Минеков не е поискал нито лев за култура в актуализацията бюджета

Снимка:

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков обяви, че служебният министър на културата Велислав Минеков не е поискал нито лев за поверения му ресор в актуализацията на бюджета.

„Пред БНР, служебният министър на културата Велислав Минеков е обявил, че е поискал 22 милиона лева за култура в актуализацията на бюджета. На заседанието на Комисията по културата и медиите в петък, всички нейни членове разбрахме, че той не е поискал нищо. Повтарям НИЩО!“, написа Биков по повод изказването на Минеков.

Депутатът уточнява, че информацията е потвърдена и от министъра на финансите Асен Василев и от председателя на Комисията по бюджет и финанси в парламента Любомир Каримански, които са присъствали на заседанието. Биков уточнява, че това лесно може да се провери, ако се отвори и актуализацията на бюджета, която е предложена от Министерски съвет.

“По тази причина, в сряда ще има заседание на парламентарната комисия, на което ще се опитаме да изработим предложения, които да бъдат внесени между първо и второ четене от народни представители, за да може културният сектор да функционира до края на годината. Ако се изпълнят "исканията" на министър Минеков, то сценичните изкуства ще спрат да функционират от 1 ноември 2021 година. И това го знаят не само членовете на Комисията по културата и медиите, но и съсловните организации“, допълни още Биков.

Той подчертава, че по време на заседанието на комисията, министър Минеков обявил, че ще поиска между първо и второ четене 5 милиона лева за капиталови разходи, но финансовият министър му обяснил, че има 7 милиона лева, които все още не са усвоени от министерството.

„Последното показва неадекватност, некомпетентност и безотговорност. След интервюто пред БНР, към тези "качества" на министъра ще прибавя и огромно нахалство. Благодаря на всички членове на Комисията по културата и медиите за конструктивното отношение при спасяването на българския културен сектор от бездействието на министър Минеков“, уточнява още Биков.

Той допълва, че на заседанието в сряда ще бъде изслушан и здравният министър Стойчо Кацаров, който трябва да даде поне минимална предвидимост по отношение на мерките свързани с коронавируса. „До колкото разбирам министър Минеков, все още не се е сетил да проведе такъв разговор със здравния си колега, така както не се е сетил да проведе разговор с финансовия министър по отношение на мерките за културния сектор”, допълва още Биков.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още