Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. На първо четене: НС актуализира бюджета, Цонев се шегува с Христо Иванов, че го е страх от партия на Асен Василев

Политика

На първо четене: НС актуализира бюджета, Цонев се шегува с Христо Иванов, че го е страх от партия на Асен Василев

На първо четене: НС актуализира бюджета, Цонев се шегува с Христо Иванов, че го е страх от партия на Асен Василев - Tribune.bg
Снимка:

Ако това са ви новостите, честно, съветвам Ви да не правите партия, заяви Цонев, закачайки се с Асен Василев

Депутатите приеха на първо четене актуализацията на държавния бюджет за 2021 година. Актуалиацията е внесена от Министерски съвет. „За“ гласуваха 130 народни предсатвители, „против“ - 45 и „въздържали се“ - 20.

В промените в Закона за държавния бюджет за 2021 г. се предвижда осигуряване на средства за подпомагане на бизнеса и програми за заетост в размер до 400 млн. лв., се казва в мотивите.

„В правилата на демокрацията е прието, че ако един бюджет бъде отхвърлен, то правителството подава оставка. Това се възприема като вот на доверие или недоверие към правителството и възможността му то да прокарва каквито и да било политики. След вчерашното изказване на г-н Асен Василев, който каза, че отговорността е само в парламента, а правителството е някакъв изпълнителен орган, който изпълнява, ще уточня, че не е така. Първо, отговорността винаги е в парламентарното мнозинство. И тук идват вече редица въпроси. Кое е парламентарното мнозинство в 46-ото Народно събрание. В 46-ото Народно събрание мнозинството е на опозицията, колкото и да ви звучи странно. Колегите от ИТН са опозиция, ние сме опозиция. Вероятно, ако питате всяка партия една по една, ще се окаже, че всички сме в опозиция. Как излъчваме парламентарно мнозинство, което да приеме бюджет"? Това попита народният представител от ПГ на ГЕРБ - СДС Тома Биков.

„Разбира се, в политиката няма вакуум и ще се случи това, което ще се случи следващата седмица между първо и второ четене. Поради липсата на парламентарно мнозинство, което да носи отговорност, никой няма да носи отговорност. И вие вчера от името на правителството казахте, че и вие няма да носите отговорност“, подчерта депутатът от ГЕРБ-СДС, обръщайки се към служебния министър на финансите Асен Василев.

„Кой ще носи отговорност за това, което ще се случи между първо и второ четене в момент на предизборна кампания? Вие няма да имате никакъв контрол в процеса между първо и второ четене, когато всички парламентарни групи ще изпаднат в ситуация на предизборна агитация, ще започнат да предлагат най-различни неща, които могат и да бъдат приети и тогава актуализацията на бюджета, която ще бъде приета, няма да има нищо общо с това, което сте предложили Вие. Сметката ще я платят всички българи, най-вече тези, които работят. За съжаление цялата тази процедура е сбъркана. Според правилата на демокрацията първо се избира правителство, за да е ясно, кое е парламентарното мнозинство. 46-ото Народно събрание, както и 45-ото Народно събрание са провалени парламенти, защото не могат да излъчат правителство. Един парламент, който не може да излъчи правителство е провален, той е мъртво роден. Този парламент сега трябва да приеме бюджет при положение, че не може да си свърши основната си задача“, посочи Тома Биков.

Според него страната се намира в много тежка ситуация и в България не може да си позволи безотговорност.

„Ние няма да подкрепим и ще гласуваме против актуализацията на бюджета, защото нямаме доверие на служебното правителство, което предлага тази актуализация. На второ място ние няма да подкрепим, защото не участваме в управляващото мнозинство. Няма как да подкрепим от позицията на опозиция“, категоричен бе той.

„Ако това са новостите, честно, съветвам ви да не правите партия“. Това каза зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев, обръщайки се към служебния министър на финансите Асен Василев.

„Да не повтаряме модели, за които тук от сутрин до вечер се кълнем, че ще изчегъртаме, а да се направи бюджетирането, както е в Закона за публичните финанси“, призова Цонев.

Според него разходите в актуализацията няма да бъдат изпълнени и това ще наложи преструктирарена на бюджета с постановления на Министерски съвет.

„Това е порочният модел. Вие сега го продължавате този модел и говорите за новости в политиката. Ако това са новостите, честно, съветвам ви да не правите партия. Това беше закачка. Сутринта трябва да имаме повече чувство за хумор, за да е денят по-лек. Не се притесняваме, че още някой ще дойде на политическия терен. Добре дошъл! Христо се притеснява там, но няма нищо“, каза още Йордан Цонев.

„Уважаеми колеги, уважаеми г-н министър, ще уважим усилието ви да подсигурите средства за посрещане на кризата в условията на пандемия и в условията на липса на парламент и ще предложим да променим тази форма. Ще се опитаме, ние поне ще предложим. В комисиите нашите представители гласуваха "за", за да дадем ясен знак, че искаме да дадем старт на процедурата. Тук обаче в зала ще дадем друг знак. Ще гласуваме „въздържал се“, за да е ясно, че не харесваме този формат“, категоричен бе Йордан Цонев.

„Шегите и закачките може би извън тази зала“. Това заяви от своя страна минисътрът на финансите в служебния кабинет Асен Василев в отговор на закачката на Йордан Цонев.

По думите му разходите са сложени в резерва, но са сложени на отделни пера и Министерски съвет трябва да ги похарчи за целите, за които са заложени.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети