Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Томислав Дончев: Омразата не е кауза

Политика

Томислав Дончев: Омразата не е кауза

Томислав Дончев: Омразата не е кауза - Tribune.bg
Снимка:

Обявихме кабинет днес, защото го дължим на всички наши избиратели, които са ни подкрепили и на българските граждани. Това показва нашата отговорност. Не е редно и не е честно вторият да прави правителство, това е задача на първия. Кабинетът ни е комбинация между новото и старото, какъвто трябва да е подходът в политиката. Това заяви бившият вицепремиер и зам.-председател на ГЕРБ-СДС Томислав Дончев пред БТВ.

„Ако за нас е логично да сме в опозиция, като дълго управлявала партия, това е един от циклите в демокрацията, странно е първият да се самоопредели като опозиция. Поведението на останалите трудно мога да го коментирам, тъй като няма кой да поеме отговорност. Носенето на отговорност и доверието на избирателите са свързани. Не е добре, когато тази връзка се скъса“, подчерта той.

Имало е договорка между партиите в това НС, не е лошо, но е редно това да става публично. Това личи и от разпределението на председателите на комисии в НС. Управление на третия, четвъртия и т.н. е политическа екзотика. Ние не участваме в колаборация с останалите политически сили“, подчерта Дончев.

На въпрос дали има скрита подкрепа между ДПС и ГЕРБ във връзка с казуса с двойното гражданство на министър Кирил Петков, Дончев отговори: „Няма такова взаимодействие. По този въпрос трябва да се произнесе КС“.

„Това НС трябва да се опита да свърши някаква работа, а без комисии НС е много далеч от функцията да произвежда закони“, смята Томислав Дончев.

Относно вариантите, пред които е изправена страната ни, Дончев заяви: „И трите варианта са лоши. Ако бъде избрано правителство, то ще е слабо, компромисно и с малка подкрепа. България е изправена пред много предизвикателства. Избори 2 в 1 е нещо, което не се е случвало в новата политическа история. С машини може да се случи. Президентски и парламентарни избори през две седмици също не е най-доброто. Демокрацията не бива да се предозира. Рискуваме избирателите да ни се ядосат и резултатът да е непредсказуем“, предупреди зам.-председателят на ГЕРБ-СДС.

„Дори да си променим резултата с 1, 2 или 3% какво от това. Живеем в хейтърски времена, модерно е да мразиш. И какво следва след това. Омразата не е кауза. Президентът имаше голяма роля в това, което се случва. Няма невинни в тази ситуация, но ролята на ГЕРБ е доста по-назад. Тази ситуация трябва да е урок за всички“, пита се той.

„В политиката егото е важно качество, но не по-малко важно качество е смирението. Това е занаят, в който се решават съдбите на хората“, обобщи Томислав Дончев.

Според него темите пред България в краткосрочен план са смекчаване на COVID кризата, мигрантската вълна, Планът за възстановяване и развитие, темата за справедливостта.

„Една опозиция също носи отговорност за управлението. Но хайде да се сформира управление, пък после ще му мислим“, каза още Дончев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати