Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Томислав Дончев: Омразата не е кауза

Политика

Томислав Дончев: Омразата не е кауза

Снимка:

Обявихме кабинет днес, защото го дължим на всички наши избиратели, които са ни подкрепили и на българските граждани. Това показва нашата отговорност. Не е редно и не е честно вторият да прави правителство, това е задача на първия. Кабинетът ни е комбинация между новото и старото, какъвто трябва да е подходът в политиката. Това заяви бившият вицепремиер и зам.-председател на ГЕРБ-СДС Томислав Дончев пред БТВ.

„Ако за нас е логично да сме в опозиция, като дълго управлявала партия, това е един от циклите в демокрацията, странно е първият да се самоопредели като опозиция. Поведението на останалите трудно мога да го коментирам, тъй като няма кой да поеме отговорност. Носенето на отговорност и доверието на избирателите са свързани. Не е добре, когато тази връзка се скъса“, подчерта той.

Имало е договорка между партиите в това НС, не е лошо, но е редно това да става публично. Това личи и от разпределението на председателите на комисии в НС. Управление на третия, четвъртия и т.н. е политическа екзотика. Ние не участваме в колаборация с останалите политически сили“, подчерта Дончев.

На въпрос дали има скрита подкрепа между ДПС и ГЕРБ във връзка с казуса с двойното гражданство на министър Кирил Петков, Дончев отговори: „Няма такова взаимодействие. По този въпрос трябва да се произнесе КС“.

„Това НС трябва да се опита да свърши някаква работа, а без комисии НС е много далеч от функцията да произвежда закони“, смята Томислав Дончев.

Относно вариантите, пред които е изправена страната ни, Дончев заяви: „И трите варианта са лоши. Ако бъде избрано правителство, то ще е слабо, компромисно и с малка подкрепа. България е изправена пред много предизвикателства. Избори 2 в 1 е нещо, което не се е случвало в новата политическа история. С машини може да се случи. Президентски и парламентарни избори през две седмици също не е най-доброто. Демокрацията не бива да се предозира. Рискуваме избирателите да ни се ядосат и резултатът да е непредсказуем“, предупреди зам.-председателят на ГЕРБ-СДС.

„Дори да си променим резултата с 1, 2 или 3% какво от това. Живеем в хейтърски времена, модерно е да мразиш. И какво следва след това. Омразата не е кауза. Президентът имаше голяма роля в това, което се случва. Няма невинни в тази ситуация, но ролята на ГЕРБ е доста по-назад. Тази ситуация трябва да е урок за всички“, пита се той.

„В политиката егото е важно качество, но не по-малко важно качество е смирението. Това е занаят, в който се решават съдбите на хората“, обобщи Томислав Дончев.

Според него темите пред България в краткосрочен план са смекчаване на COVID кризата, мигрантската вълна, Планът за възстановяване и развитие, темата за справедливостта.

„Една опозиция също носи отговорност за управлението. Но хайде да се сформира управление, пък после ще му мислим“, каза още Дончев.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още