Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Томислав Дончев: Закъснението с плана за възстановяване и устойчивост може да навреди на бюджета

Политика

Томислав Дончев: Закъснението с плана за възстановяване и устойчивост може да навреди на бюджета

Томислав Дончев: Закъснението с плана за възстановяване и устойчивост може да навреди на бюджета - Tribune.bg
Снимка:

От една година планът, разработен от моя екип се преработва и доработва и е на 80% същият, коментира зам.-председателят на ГЕРБ

Зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев предупреди, че все още няма нова версия на Националния план за възстановяване и устойчивост, а само анонси на новите проекти, което може да навреди на бюджета.

„Помните ли какво стана преди една година? Аз помня, това ми е работата. Може би затова често ме боли главата. В края на мандата на кабинета „Борисов 3“ нашият екип остави добре разработен и съгласуван с ЕК план. Тогава всички политически сили - ДБ, левицата, г-жа Манолова, ИТН, казаха, че имат по-добри и алтернативни планове, и този план е безобразен, защото в него има само „кражби и асфалт“. Това беше сигурен индикатор, че никой не го е чел, защото в него няма никакъв асфалт, нито кражби. Аз, бидейки съвсем толерантен, казах, че като някой има по-добър план и идва с претенциите да управлява държавата, по-добре да внесе неговия. От една година планът, разработен от моя екип се преработва и доработва и е на 80% същият“, коментира Томислав Дончев пред журналисти в кулоарите на Народното събрание.

„Какво става сега? Не е съвсем ясно. На сайта на nextgeneration, където се провеждат обсъжданията, няма нова версия. Нито в Туитър. Има само анонс на новите проекти, но ние не знаем как тези 2 млн. разходи за батерии, за българските железници, се отразяват на старите проекти. Защото, когато предвидиш финансиране за нови проекти, ти трябва да отрежеш от парите за някой от старите проекти“, обясни той.

„Моята интерпретация, базирана на скромния ми опит е, че официално в ЕК не е внесено нищо, защото, за да има внесен план официално в ЕК, като минимум той трябва да бъде приет от Министерския съвет. Проявете интерес дали Министерският съвет е приемал нова версия на плана, защото според мен не е“, каза още Дончев.

Той подчерта, че не е ясно и какво се говори на преговорите с еврокомисията - от какво се отказваме, какво получаваме и т.н.

„Ние вече за възстановяване няма какво да говорим. Идеята беше първите години - 2021 и 2022 година обичайният размер на европейското финансиране да бъде удвоен и това да се усети от всички. Вече е късно. Второ - България загуби възможността да ползва аванс още в края на миналата година. Това значи, че за плана трябва да се инвестират пари от бюджета, които в последствие да бъдат реимбурсирани от ЕК. Трето - означава огромен риск за бюджета. Щедрата капиталова програма от над 8 млрд. лв. наполовина се базира на средства от ЕС. При това драстично забавяне има риск от изпълнение на бюджета в приходната му част. Моята прогноза, защото искам да съм оптимист е, че България има шанс да има одобрен план заедно със споразумение за партньорство, заедно с оперативните програми, с програма за развитие на селските региони, около средата на тази година. Това означава, че в този период България теоретично ще има достъп до пари. Но в същото време означава, че парите ще стигнат до тези, които имат нужда от тях, българските местни власти и българския бизнес най-вече, около началото на 2023 година“, прогнозира Томислав Дончев. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети