Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Труд“: Шефът на КЕВР избран незаконно, няма 5 години стаж в енергетиката

Политика

„Труд“: Шефът на КЕВР избран незаконно, няма 5 години стаж в енергетиката

Труд: Шефът на КЕВР избран незаконно, няма 5 години стаж в енергетиката - Tribune.bg
Снимка:

Доклад на АДФИ го уличава в 113 нарушения за обществените поръчки

Новият шеф на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Станислав Тодоров, не отговаря на критериите за поста, алармираха депутати от опозицията. И предупредиха, че изборът му поставя под въпрос легитимността на решенията на КЕВР, пише „Труд“.

Кандидатурата на Тодоров е от “Продължаваме промяната” и бе гласувана от НС в сряда, около 20.30 часа. ГЕРБ и ДПС не участваха в гласуването, а “Възраждане” бяха против. Тодоров бе предложен от ПП за шеф на КЕВР, като малко преди това - на 19 януари той бе назначен от премиера Кирил Петков за четвърти зам.-министър на енергетиката. В СV-то на новия шеф на регулатора е посочено, че е завършил е право в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, както и Международно търговско право в Централноевропейския университет в Будапеща. Пише, че има и 9 години мениджърски опит в енергетиката по време на работата си в “AES Марица Изток 1”.

Заради Тодоров бяха направени промени в Закона за енергетиката. Новият текст на параграф 1, т. 59 от Допълнителните разпоредби обаче влиза в сила от 01 февруари 2022 г., а предложението за председател на КЕВР, заедно с приложените към него документи на лицето като диплома, трудова книжка и др. са внесени в деловодството на парламента на 26.01.2022 г. Към тази дата все още е в сила стария текст на Закона за енергетиката и съответно изискването за стаж в енергетиката е съгласно разпоредбата на параграф 1, т. 59 от Допълнителните разпоредби на Закона за енергетиката. (ДВ. бр.17 от 2015 г., в сила от 06.03.2015 г.). От приложените документи за трудов стаж в енергетиката е видно, че като такъв стаж на Тодоров може да бъде определен само този в “AES Марица Изток 1” ЕООД, което е единственото дружество притежаващо лиценз. Стажът на Тодоров там е приблизително 3 години. Друг е въпросът, че Тодоров е освободен от “AES Марица Изток 1” през 2015 г., тъй като не е провеждал обществени поръчки при наличието на законово основание за това.

Общо 113 нарушения по ЗОП са засечени при проверка на АДФИ, докато Тодоров е мениджър в “AES Марица Изток 1”.

Последното като факти се вижда от доклад на Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ) от същата година, който установява нарушаване на Закона за обществени поръчки (ЗОП) в размер на 104 707 хил. лв. и общо 113 нарушения.

Още по време на избора бившият eнepгиeн миниcтъp Teмeнyжкa Пeткoвa припомни на управляващото мнозинство изиcквaнията към пpeдceдaтeля нa KEBP дa имa пoнe пeт гoдини oпит в дpyжecтвo лицeнзиaнт. А “AES Марица Изток 1”, в кoятo Cтaниcлaв Toдopoв имa oceм гoдини “мeниджъpcки oпит”, e caмo тoплoeлeктpичecкa цeнтpaлa.

“Гласувала ли е комисията за допустимост - гласувала е. Допустим ли е нашият кандидат - напълно допустим е”, отговори обаче Мирослава Петрова от “Продължаваме промяната”.

Не беше чут и Станислав Анастасов от ДПС, който заяви, че от ПП предлагат кандидат, който не е зачитал ЗОП, визирайки доклада на АДФИ. “Продължавате с поредното газене на закона. Токът е скъп и ще продължава да бъде скъп, докато Прокопиев си овладява енергетиката от край до край”, каза още Анастасов.

Докладът на АДФИДокладът на АДФИ

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати