Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Цацаров: КПКОНПИ не се нуждае от нови правомощия, а действащите да не се ограничават

Политика

Цацаров: КПКОНПИ не се нуждае от нови правомощия, а действащите да не се ограничават

Снимка:

Необходимо е и засилване на парламентарния контрол върху КПКОНПИ

Правомощията на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/ не следва да бъдат ограничавани и най-вече правомощията на Дирекция „Противодействие на корупцията”, заяви в Брюксел кандидатът за председател на Антикорупционния орган Сотир Цацаров.

„Тази дирекция и самата комисия не се нуждае от допълнителни правомощия. Действащите трябва да бъдат запазени. Комисията има потенциал да изпълни задачите си”, подчерта досегашният Обвинител номер 1. Цацаров и назначеният с указ на президента нов главен прокурор Иван Гешев участваха днес в Европейския парламент в Брюксел в конференция „12 години Механизъм за сътрудничество и проверка в България: Равносметка“. Форумът е организиран от евродепутата Емил Радев, който е заместник-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Механизмът за сътрудничество и проверка е изчерпал своята полезност, той по същество не съдейства за напредък. Надяваме се да приключи бързо, а всички български институции да продължат да вървят по правилния път", коментира Иван Гешев.

Относно необходимите законодателни промени, според Сотир Цацаров, те са свързани с това да бъде прецизиран кръгът на лицата, които са с т.нар. висши публични длъжности.

В момента те са един огромен и неработещ брой. Кое налага сред тия лица да бъде включен управителят или изпълнителният директор на Българския спортен тотализатор, както и шефове на регионални поделения на изпълнителни агенции", попита той. По думите му може би е необходимо и засилване на парламентарния контрол върху КПКОНПИ.

Тази комисия основно се отчита пред Комисията за контрол на СРС. Струва ми се, че тя трябва да се отчита и пред Комисията по вътрешна сигурност и пред Комисията по противодействие на корупцията и парламентарна етика – тази, която всъщност е водеща при процедурата по избор на председател", изтъкна още Цацаров.

На 5 или 6 декември би следвало да е ясно решението на Венецианската комисия по питането на правосъдния министър за отговорността на тримата големи в съдебната власт. 

Българската държава ще изпълни решението на комисията в рамките на конституционния ред", заяви Цацаров. Запитан за пожара в „Пирогов”, главният прокурор каза, че водещата версия за момента е тютюнопушене в близост до опасен източник.

От своя страна избраният и назначен с указ на президента за нов главен прокурор Иван Гешев коментира инициативата на Румен Радев за широк обществен дебат за "цялостния модел на българската прокуратура, нейното устройство и функции, мястото ѝ в съдебната система и връзките с други институции".

"Президентът има право да отправя призиви. Аз не разбрах точно какви са границите на този дебат, какво точно трябва да бъде дебатирано. Когато президентът определи рамките на дебата и ако бъде поканена прокуратурата, ще се отзовем", заяви Гешев.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мрежата

виж още