Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Центъра за анализи и маркетинг: ГЕРБ-СДС около 25%, „Продължаваме промяната“ – около 18%

Политика

Центъра за анализи и маркетинг: ГЕРБ-СДС около 25%, „Продължаваме промяната“ – около 18%

Центъра за анализи и маркетинг: ГЕРБ-СДС около 25%, Продължаваме промяната – около 18% - Tribune.bg
Снимка:

Две седмици преди изборите разликата между ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ е близо 7%, съобщи пред БНР Юлий Павлов - директор на Центъра за анализи и маркетинг (ЦАМ). По думите му в парламента ще влязат 6 партии, а още две са на ръба.

„ГЕРБ-СДС е около 25%, "Продължаваме промяната" – около 18%, следва ДПС с 12,8%, БСП – малко над 11%, „Възраждане“ - 10,5%, „Демократична България“ – 8,1, след което има две партии, които са на ръба. Затова бих казал, че ще имаме парламент… към момента оценката ми е 6+2. Тези, които биха могли да затвърдят резултата си около 4 процента и да надградят, са „Има такъв народ“ и „Български възход“. Дали ще го направят през тези десетина оставащи дни е друг въпрос“, каза Юлий Павлов.

Според него не повече от 2,5 милиона души ще отидат до урните и се очаква рекордно ниска избирателна активност.

Проучването е реализирано между 15 и 19 септември със собствени средства на агенцията, като са анкетирани 1011 пълнолетни.

Павлов коментира, че кампанията на водещите партии е насочена към твърдите им ядра:

„Това не са послания за привличане на широка периферия. Червените линии, които започнаха да се поставят още преди ноемврийските избори през 2021 г., сега израснаха до червени зидове, вместо да се размиват“, каза той.

По думите му хората иска след изборите на 2 октомври да има редовно правителство, дори с цената на големи компромиси:

„Нежеланието на политическите елити да се съобразят с желанието на хората е нещото, което отблъсква хората от урните. ... Предизборната кампания се води така, че по-скоро намалява избирателната активност, а не я увеличава“, смята анализаторът.

Павлов беше категоричен, че след обявената от Путин частична военна мобилизация в Русия и насрочването на референдуми в области в Украйна, „което ще доведе до анексиране на тези украински територии“, драматично променя характера на войната и геополитическата ситуация:

„В новата геополитическа ситуация разумът ще води до това да се забравят червените линии и да се потърси национално отговорна позиция. Но и натискът от нашите европейски и американски партньори ще бъде много по-засилен да се състави правителство - дали на евро-атлантическа основа, дали на базата на национално съгласие, без да участват политически лидери, но с определена геополитическа спойка“.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети