Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ЦИК показа машините за европейските избори на 26 май

Политика

ЦИК показа машините за европейските избори на 26 май

ЦИК показа машините за европейските избори на 26 май - Tribune.bg
Снимка:

Доставчикът: Работят по-лесно от тегленето на пари от банкомат

3300 машини за гласуването на европейските избори на 26 май вече са доставени у нас и са на склад в София, съобщиха от Централната избирателна комисия /ЦИК/. Предстои машините да преминат техническа проверка.

„Машините са напълно готови за изборния процес. Работата с тях е по-лесна от тегленето на пари от банкомат“, увери Веселин Топалов от фирмата-доставчик.

Транспортирането на машините до изборните секции ще започне на 24 май. Според последните промени в Изборния кодекс, за европейските избори на 26 май с машини ще се гласува в 3000 секции, а на местните избори през есента – в 6 000 секции. След това предстои пълното въвеждане на машинното гласуване в изборния процес у нас.

Предварителният одит на машините ще е готов утре. Според експертите, на които е поверена проверката, машините са надеждни.

„Имат своите пропуски, като ще се използват процедури за тяхното коригиране“, посочи д-р Златогор Минчев от БАН.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев също увери, че машинното гласуване на европейските избори ще протече нормално. По думите му в секциите с машини първо ще се провери самоличността на гласуващия от секционната избирателна комисия. След като гражданинът заяви устно, че иска да гласува машинно, ще му се предостави електронна карта, която се поставя в четеца на машината.

Екранът на машината показва изборната бюлетина, а върху нея гражданинът трябва да отбележи своя вот. След гласуването от машината излиза разписка, която се поставя в специално определена кутия, различна от урната за хартиените бюлетини. Очаква се машинното гласуване да отнема много по-малко време, отколкото досегашния вот.

Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети