Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ЦИК прекрати поръчката за доставка на нови 1500 машини за 11 юли

Политика

ЦИК прекрати поръчката за доставка на нови 1500 машини за 11 юли

ЦИК прекрати поръчката за доставка на нови 1500 машини за 11 юли - Tribune.bg
Снимка:

От фирмата предупредиха в писмо до медиите, че всяко забавяне на договора води до риск за изпълнението ѝ

Централната избирателна комисия (ЦИК) прекрати поръчката за доставка на нови 1500 машини за гласуване на парламентарните избори на 11 юли.

Поръчката включваше модификация на софтуера на устройства за частичните местни избори в края на този месец и на всички машини за предстоящия предсрочен парламентарен вот и логистиката на машините, но без тази в чужбина. 

Решението е взето, след като от компанията „Сиела Норма“, с която се водеха преговорите, заявиха, че не биха могли да изпълнят поръчката на цена по-ниска от 14 млн. лева.

От фирмата предупредиха в писмо до медиите, че всяко забавяне на договора води до риск за изпълнението на поръчката, на каквато и да е цена. Офертата на ЦИК беше едва за 6,5 млн. лева.

„Всъщност сумата от 6,5 милиона лева, обявена от ЦИК в откритата процедура на договаряне без предварително обявление за възлагане на обществена поръчка, включва освен закупуване на 1500 машини, и дейности, които многократно надвишават услугите, които извършихме на предходните парламентарни избори на 4 април“, казват в позицията си от „Сиела Норма“.

Предстои комисията да вземе решение как ще осигури машинното гласуване на предстоящия вот.

„Има решение на ЦИК, което е обявено публично. В него има максимална цена. Това е становището, преговори над максималната цена не се водят. Ако не се стигне до договор с доставчика „Сиела Норма“, ще направим избори на 11 юли само с наличните машини“, заяви в неделя говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

„Ориентировъчният брой на секциите, в които със сигурност ще има машинен вот, е около 9600 - тези, в които има над 300 избиратели. Устройствата обаче засега не достигат за инсталирането на втора машина в най-натоварените секции“, каза още той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети