Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Цвета Караянчева: Нека вярваме, че Европа ще излезе от днешната криза по-силна

Политика

Цвета Караянчева: Нека вярваме, че Европа ще излезе от днешната криза по-силна

Цвета Караянчева: Нека вярваме, че Европа ще излезе от днешната криза по-силна - Tribune.bg
Снимка:

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева призова да вярваме, че Европа ще излезе от днешната криза по-силна, по-мъдра и по-солидарна.

„Денят на Европа. Такъв, какъвто не сме го виждали никога… През последните седмици, докато следяхме ужасяващите новини от Италия, Испания, Франция, докато гледахме призрачните кадри от празните европейски улици и площади, често чувахме едно обобщение: „никога от времето на Втората световна война“, или „за първи път от Втората световна война насам“. Днес, в Деня на Европа, е толкова по-важно от обикновено да си припомним, че Европейският съюз възникна именно, за да не се връщаме никога повече към онези страшни времена“, написа във Фейсбук Караянчева по повод 9 май.

„В книгата си „Революция“ президентът Макрон едновременно се обясни в любов на Обединена Европа и отправи остри критики към състоянието на съюза. ЕС, припомни той, се основаваше на тройно обещание – за мир, просперитет и свобода. И подчерта, че нито едно от трите обещания не е гарантирано. Това беше преди три години. Какво да кажем днес, когато сме на прага на рецесия, безработица, когато елементарни свободи като правото на свободно придвижване са суспендирани в опита да се опази човешкият живот“, пише още тя.

Председателят на парламента посочва и че днес се нуждаем повече от всякога от европейска солидарност:

„Ако последните стотина години са ни научили на нещо, то е че смутните времена са идеална почва за избуяването на национализъм, популизъм, реваншизъм. И днес виждаме как тези грозни вируси пробват да надигат глава, как пълзят конспиративните теории в опити да се настройват европейски нации една срещу друга.

И ако позволим националният егоизъм да засенчи европейската солидарност, ако позволим самозатварянето да се превърне в норма занапред, тези вируси ще се превърнат в още по-страшна заплаха от глобалната пандемия и още по-често ще чуваме думите „за първи път от 75 години насам“.

Караянчева призовава да си помислим „ за десетките хиляди наши европейски съграждани, които епидемията без време отнесе, и да отправим молитва за семействата им и за всички, които скърбят за тях“.

„Нека вярваме, че Европа ще излезе от днешната криза по-силна, по-мъдра и по-солидарна. Искам да вярвам, че Европейска България ще излезе от кризата по-силна, по-мъдра и по-солидарна. Не може да има по-ясна цел от тази“, обръща се още тя.

Денят на Европа. Такъв, какъвто не сме го виждали никога… През последните седмици, докато следяхме ужасяващите новини от...

Публикувахте от Цвета Караянчева в Петък, 8 май 2020 г.

Коментари (1)

Простакесата Караянчева като шеф на Парламента трябваше да участва в церемонията по издигане на знамето на ЕС, но като си избираме простаци и неграмотници, така ще е. А мисир-председателвт и той не уважи ЕС , но за него знаем че главният тулуп на Републиката, та е извинен.
10.05.2020 22:05 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати