Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Цветлин Йовчев: Възможно е Борисов да не е знаел, че ДАНС има запис на президента

Политика

Цветлин Йовчев: Възможно е Борисов да не е знаел, че ДАНС има запис на президента

Цветлин Йовчев: Възможно е Борисов да не е знаел, че ДАНС има запис на президента - Tribune.bg
Снимка:

Според бившия председател на ДАНС никой не е успял да използва специалните служби за сваляне и качване на правителства в България

„Възможно е премиерът Бойко Борисов да не е знаел, че ДАНС има запис на президента“. Това заяви пред БНР Цветлин Йовчев, вицепремиер и вътрешен министър в кабинета на Пламен Орешарски, председател на ДАНС (2009-2011 г.), началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев и бивш съветник по сигурността на Бойко Борисов.

Според бившия председател на ДАНС никой не е успял да използва специалните служби за сваляне и качване на правителства в България.

„Силно преекспонирано е да се смята, че службите могат да бъдат единствен фактор в решаване на едни избори или за задействане на политическия процес в една или в друга посока“, заяви Йовчев.

„Това което се случва в момента, е една война, която се развихря между институциите, и не е добре за обществото“, каза бившият вътрешен министър.

Във връзка с възложената от главния прокурор Иван Гешев на ДАНС проверка на приватизационния процес Цветлин Йовчев заяви, че в случая е важно дали тази инициатива ще доведе до затварянето на тази страница.

„Ние не можем непрекъснато да сме вторачени в миналото и да вървим напред“, заяви той.

По думите му има няколко предизвикателства в тази акция. Първото е дали има достатъчен капацитет от гледна точка на време и хора. Второто е, когато се артикулират резултатите, да няма съмнение, че подходът към всички е еднакъв. „Това е важно, за да затворим тази страница, тъй като ние живеем в изключително разделено общество", посочи той.

Цветлин Йовчев беше категоричен, че темата за приватизацията в България непрекъснато се отваря отново, защото не е прочетена и затворена тази страница. Според него, ако зад проверката сега стои някакъв друг интерес, то това ще доведе до нова ескалация и разделение в обществото.

„Илюзия е, че отвън някой ще ни реши проблемите, трябва сами да се справим. Това е въпрос и на манталитет и култура в обществото. Има модел, по който можем да се справим с корупцията и скоро ще разберем, че трябва да се справим с този проблем, защото иначе процесите в обществото няма да вървят добре“, каза Цветлин Йовчев и коментира забраната на съдия Андон Миталов да влиза в САЩ:

„САЩ сбъркаха в артикулирането на тази тема. Не можеш да вдигнеш очакването, че това ще бъде удар по корупцията, а в следващия момент да посочиш като заплаха за американските интереси един обикновен съдия в едно българско съдилище. Не мога да си представя, че този съдия в един обикновен български съд има тази мощ и власт, за да застраши американските интереси“.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп