Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Уволненият зам.-шеф на ДАНС: Подписът под спрения достъп до класифицирана информация на Рашков е мой

Политика

Уволненият зам.-шеф на ДАНС: Подписът под спрения достъп до класифицирана информация на Рашков е мой

Уволненият зам.-шеф на ДАНС: Подписът под спрения достъп до класифицирана информация на Рашков е мой - Tribune.bg
Снимка:

Рашков попитал Недялков защо не спре достъпа до класифицирана информация на Гешев

Овладяване на службите – това посочи като голяма цел на освобождаването си доскорошният зам.-председател на ДАНС Недялко Недялков“, пред Нова ТВ. Той прогнозира още кадрови промени в службата за национална сигурност, без да посочва в какъв аспект очаква да са те.

Недялков намекна, че е станал жертва на решението си да отнеме достъпа до класифицирана информация на вътрешния министър Бойко Рашков. Вътрешният министър отказа коментар.

За освобождаването си Недялков обясни, че е разбрал от свои колеги в понеделник преди обяд. Официално той не е бил уведомен за решението на Министерския съвет. В мотивите за освобождаването му пишело: системно несправяне със служебните задължения и уронване престижа на агенцията.

Едва ли не, аз не мога да си върша работата. На тази позиция съм от почти 8 години, многократно съм награждаван, като тази година имам поне две награди за добре свършена работа, което действително е много странно като подход от една страна. Последно, когато говорих с председателя на Агенцията – бившия председател Димитър Георгиев, той ми каза, че още по времето на предишния служебен кабинет на президента Радев е имало натиск към него да бъда освободен от тази длъжност”, коментира той.

Недялков посочи кои са най-вероятните според него причини за освобождаването му.

Това може би го отдавам на резултатите, които постига Агенцията в това, че имаме успешни реализации срещу редица олигарси, както добре знаете, развитата шпионска мрежа, а може би и личен мотив от това, че подписът в отнемането на достъпа до класифицирана информация на Бойко Рашков е мой”, каза още той.

Недялков разказа и за първата си среща със служебния премиер Стефан Янев, на която е присъствал и Бойко Рашков.

Тогава основните въпроси, които бяха задавани към мен бяха за детайлна информация, която трябва да подготвим и докладваме за шпионския случай. Впоследствие г-н Рашков се обърна към мен и попита защо не отнема достъпа до класифицирана информация на главния прокурор, на което аз му отговорих, че той има по право и това няма как да се случи, но някакси отговорът ми беше приет като едва ли не оправдание от моя страна”, коментира доскорошният зам.-председател на ДАНС.

Според Недялков освобождаването му е част от по-голяма цел.

Целта на тези рокади е овладяване на службата чрез назначаване на хора, които дори и след като, ако се формира ново правителство след изборите, те няма да могат да бъдат сменени, тъй като решението или крайният документ за смяна на председателя на Агенцията е в резултат на указ. Това означава, че този председател без съгласието на президента няма да бъде сменен. Друго обяснение не мога да намеря. Не участвам в политически партии, последните ми 18 години са само в службата, минал съм през всички нива на йерархията”, каза той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати