Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. В Старозагорско – съветниците от БСП масово отказват да подкрепят общинските бюджети

Политика

В Старозагорско – съветниците от БСП масово отказват да подкрепят общинските бюджети

В Старозагорско – съветниците от БСП масово отказват да подкрепят общинските бюджети - Tribune.bg
Снимка:

Тъй като конгресът на БСП реши да бъдат спечелени изборите за европарламент и местна власт, саботирането на общинските бюджети вероятно е стъпка към „победата“

Там, където кметовете са от ГЕРБ, общинските съветници отказват да подкрепят общинските бюджети за 2019 г. Това вече се случи в Казанлък, на 31 януари същото ще се повтори и в Стара Загора, пише сайтът „Старозагорски новини“.

Мотивите им са като писани под индиго – парите щели да отидат в инфраструктурата, а не са решаване на демографската криза. Различен е само нюансът – казанлъшките социалисти искат от общинския бюджет да се осигури еднократна помощ при раждане на дете и изплащането на стипендии на студенти, а старозагорските – 50% намаление на таксите за детските градини и ясли. Въпреки че едните и другите са най-ревностните критикари за недостига на пари за инфраструктура по населените места.

БСП – Стара Загора: За пореден път фокусът е върху ремонтите

Групата общински съветници на БСП обявиха решението, че няма да подкрепят предложения бюджет на Община Стара Загора на брифинг вчера. По думите им наглед рекордният бюджет за пореден път е с фокус върху ремонтните дейности, а не предлага възможности за справяне с демографската криза. Както „Старозагорски новини“ вече информира, „червените“ предлагат 50% намаление на таксите за детски градини и ясли. Според общинския лидер на БСП Валентина Бонева такава практика съществува в други по-малки общини и по техни изчисления това няма да натовари чувствително общинската хазна. Наред с това социалистите ще настояват още и за модернизиране на здравните служби, обновяване на инфраструктурата и междублоковите пространства. Председателят на групата съветници на социалистите в местния парламент Даниела Лекина припомни, че входираните от партията им конкретни предложения до кмета Живко Тодоров касаят сектори като здравеопазване, образование, инфраструктура и социална политика. „Ще продължим да настояваме парите от продадените социални жилища да бъдат ползвани по предназначение. В двата мандата на кмета Живко Тодоров общинските жилища са намалели със 121. Смятаме, че рекордният бюджет предполага общинска администрация да се ангажира с конкретни политики“, настоя Валентина Бонева. Представителите на левицата в Стара Загора коментираха още, че нито едно от направените от тях предложения не е залегнало във финансовия документ на Общината, който предстои да бъде гласуван на редовната общинска сесия на 31-ви януари.

БСП – Казанлък: Бюджетът на ГЕРБ е фалшиво лустро

Още по-крайни в позицията си бяха общинските съветници от БСП – Казанлък, които в понеделник гласуваха срещу общинския бюджет за 2019 г. и в прессъобщение до медиите го определиха като „бюджет на фалшивото лустро и на предизборните лентички“. „Когато ги режете, не забравяйте, че отговорността за демографската катастрофа и политическото бездушие е изцяло Ваша“, се казва още в прессъобщението.

По време на сесията БСП-съветниците са вменили вина на настоящото общинско ръководство за демографската криза и за решаването й са предложили: безплатни детски ясли и градини, осигуряване на еднократна помощ при раждане на дете за родители със завършено средно образование, както и отпускането на стипендии за местните студенти при договорени условия за работа минимум 5 години в общината. Тоест все предложения, звучащи добре, но без точна и ясна сметка откъде в местния бюджет ще се вземат пари за реализирането им.

А подобна сметка без кръчмар на фона на факта, че Община Казанлък беше единствената в България, която приключи в срок всичките си проекти за реновиране на училища и детски градини по населените места, за да създаде добри условия и да запази от миграция местните семейства – това настоящото ръководство на БСП в Града на розите или е забравило, или се прави на страдащо от амнезия.

Явно настоящата офанзива срещу саботирането на местните бюджети на общини, управлявани от ГЕРБ, е спусната като директива от централата на партията с цел спечелването на предстоящите избори по почина – колкото по-зле, толкова по-добре. С какво обаче това ще помогне на местните общности?

Източник: Старозагорски новини


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати