Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Валери Симеонов иска максимална партийна субсидия от 6 милиона лева годишно

Политика

Валери Симеонов иска максимална партийна субсидия от 6 милиона лева годишно

Валери Симеонов иска максимална партийна субсидия от 6 милиона лева годишно - Tribune.bg
Снимка:

Патриотите с опит да стопят разликата във финансирането между малки и големи партии

Обединени патриоти с предложения за промени в Закона за политическите партии, които да намалят финансирането на големите формации чрез ограничение от 6 млн. лв. годишно. Иначе патриотите не възразяват един глас да продължи да се оценява по 8 лв.

„Политическият живот в България няма как да мине без субсидиране на партиите. Това е във всички демократични държави. Това заявяват и абсолютно всички специалисти по материята – политолози, социолози, въобще всички мъдри глави не само на държавата, но и в демокрацията. Не е нормално политическите партии да бъдат оставени на случайно, външно финансиране, което носи големи рискове“, заяви след внасянето на поправките Валери Симеонов.

Според него големите партии получавали твърде много. Доказателството – държали субсидиите на банков влог и печелели от лихви, което според Симеонов е „ненормално и неморално“.

„Налагаме едно ограничение от 6 милиона лева, което представлява два пъти размера на допустимото финансиране за парламентарни избори“, подчерта той.

При запазване на размера на субсидията на 8 лв. за действителен глас и слагане на таван от 6 млн. лв. на партия, само две политически формации биха били с намалени средства – ГЕРБ и БСП. Това са единствените две партии на българската политическа сцена, които имаха над 750 хил. гласа на последните парламентарни избори и биха имали право на над 6 млн. субсидия. С въвеждането на максимум ДПС и патриотите ще се доближат до тях.

„Партиите ще могат да бъдат подпомагани от физически лица с услуги, които са извършени само с личен труд, както и с предоставянето на помещения, дарения – само ако са лични. С други думи връщаме старите постановки на Закона за политическите партии, като новото в нашето предложение е че въвеждаме максимална сума, която може да бъде получена от партиите като субсидия в размер на 6 милиона лева“, каза още Валери Симеонов.

Искрен Веселинов заяви, че дебатът за партийното субсидиране не се е случил по подходящия начин.

„Очакваме след Нова година всички да дадат крачка назад от популистките тези, които са взимани. Да седнем на масата на преговори, на която да се решат три основни въпроса. На първо място какъв да бъде размерът на субсидията. Това да бъде трайно установен размер. За какво да се харчат тези пари, защото не смятаме, че е редно с парите, които данъкоплатецът дава да се издържат телевизии или да се строят джамии, ремонтират църкви“, отбеляза Искрен Веселинов.

Освен това патриотите искат да дадат възможност на партиите, които не искат субсидия, да се откажат от държавното финансиране.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети