Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Валя Балканска, Стефан Цанев и Теодосий Спасов в инициативния комитет на проф. Герджиков

Политика

Валя Балканска, Стефан Цанев и Теодосий Спасов в инициативния комитет на проф. Герджиков

Валя Балканска, Стефан Цанев и Теодосий Спасов в инициативния комитет на проф. Герджиков - Tribune.bg
Снимка:

В Инициативния комитет, който издига кандидатурата на проф. Анастас Герджиков за президент, ще влязат 12 ректори на университети, съобщава БНТ. Валя Балканска и Богдана Карадочева също са част от комитета.

Интересното е, че в Инициативния комитет виждаме имена, които са силно свързани с дясното политическо пространство като Богдана Карадочева, която казва, че подкрепя проф. Анастас Герджиков, защото ни трябва смирение.

Стефан Цанев също застава зад професора защото е изцяло различен от действащия президент и по думите му ще има интересен сблъсък на идеи, философия и визия между двамата. Има индикации и за други символни за десницата лица, но още не са ни потвърдили лично.

Валя Балканска потвърди, че е част от Комитета, защото за нея проф. Герджиков е нов човек и иска да го подкрепи. И Теодосий Спасов влиза в Инициативния комитет с аргумента, че ни трябва единение, а не разделение.

Подобни са аргументите и на проф. Николай Овчаров и на проф. Румяна Коларова.

„Смятам наистина, че той е човек, който може да умиротвори нацията. Честно казано, това е голямата ми мечта. Най-сетне да мирясаме, стига вече сме се конфронтирали българите. В края на краищата една нация, един народ сме. Мисля, че и с първите изявления, а и доколкото го познавам, това е човек, който действително ще допринесе в тази насока“, каза проф. Овчаров.

„Активът, с който проф. Герджиков влиза като конкурент на Радев, е нещо, което аз високо ценя. При проф. Герджиков няма да има това желание да концентрираш власт, това желание да контролираш всичко. Това, което забелязваме при президента Радев. Също много важно е да подчертаем, че проф. Герджиков едва ли ще влиза в такъв тип бабаитлъкски стълкновения, на които е склонен Румен Радев“, коментира проф. Коларова.

Макар и още да не е потвърдена официално, подкрепата от страна на ГЕРБ за кандидатурата на проф. Герджиков изглежда все по-сигурна. Според източници на медията документите за регистрацията на Инициативния комитет в ЦИК се подготвят от юриста и депутат от ГЕРБ в последния парламент Радомир Чолаков.

Твърди се още, че той ще бъде едно от лицата на Инициативния комитет, дори е твърде възможно и да го оглави. Срокът за регистрация на Инициативните комитети за издигане на кандидатури за президентските избори е до 17.00 ч. в понеделник, 4 октомври.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети