Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радостин Василев лично спуснал бившата кантора на Бориславова да вземе договора за нов стадион на ЦСКА (ДОКУМЕНТИ)

Политика

Радостин Василев лично спуснал бившата кантора на Бориславова да вземе договора за нов стадион на ЦСКА (ДОКУМЕНТИ)

Радостин Василев лично спуснал бившата кантора на Бориславова да вземе договора за нов стадион на ЦСКА (ДОКУМЕНТИ) - Tribune.bg

Лична „уговорка“ след „проведени няколко срещи между нас“ завършва с договор за 45 000 евро плюс още 5 000 евро

Бившият министър на спорта Радостин Василев лично е спуснал на държавното дружество „Сердика спортни имоти“ кантората „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“ (ДГКВ), по-известна като „кантората на Лена Бориславова“, за да сключат договор за подготовката на нотариалната сделка за строителството на новия стадион на мястото на „Българска армия“. В резултат договорът е подписан на 25 май 2022 г. като стойността му е за 45 000 евро плюс още 5 000 евро.

Това става ясно от писмо-оферта на адвокат Стефан Кючуков до министър Василев от 18 март 2022 г. и от самия договор, с които разполага редакцията на Tribune.bg.

Ръководството на ССИ в лицето на изпълнителния директор на дружеството и на члена борда Людмил Лазаров продължават да укриват от спортния министър Весела Лечева документация, свързана с уреждането на отношенията между държавата и футболния клуб ЦСКА на бизнесмена Гриша Ганчев, свързани със стадион „Българска армия“.

Лечева неколкократно питала за анекса с ЦСКА, но ѝ давали само оскъдна информация

„Неколкократно съм отправяла запитване за анекса, който сега виждаме, че изтече по медиите, а получавах много оскъдна информация от дружеството, което стопанисва този имот. Още в началото на мандата поисках цялата информация по всички договори, но за съжаление я получавах на парче. Това беше и основният мотив да сменя целия борд на ССИ“, съобщи вчера Лечева и добави, че и в момента дружеството продължава да се управлява от старото ръководство, защото Агенцията по вписванията не е вписала новия борд заради обжалване в съда.

Миналата седмица Tribune.bg „разсекрети“ тайния анекс за „Българска армия“, с който клубът на Гриша Ганчев е освободен от навременното плащане на наеми за стадиона за над 520 хиляди лева.

Радостин Василев подарил 520 хиляди лева на ЦСКА от наеми (АНЕКС, СНИМКИ)

Сега публикуваме още един документ, който е укриван от действащото ръководство на Министерството на младежта и спорта и министър Лечева.

От писмото на „кантората на Лена“ става ясно, че преди да се стигне до кореспонденцията между адвокатското дружество и министъра са били „проведени няколко срещи между нас“. Още тогава кантората получава достъп до информацията на ССИ, защото адвокат Кючуков пише за „предварителен анализ на проблематиката, която стои за решаване“. Такъв достъп и до момента не е осигурен на действащия служебен министър на спорта Весела Лечева, която е принципал на дружеството.

Същото писмо започва с цитирането на „уговорка“, постигната от министър Василев и кантората. „Уговорката“ е последвана от „оферта“ и договор, без да бъдат провеждани каквито и да е публични процедури за избор на адвокатска кантора, обслужваща ССИ. Към онзи момент спортното дружество разполага с двама висококвалифицирани юристи, които напълно покриват правните нужди на ССИ. Отново към онзи момент обаче началник на кабинета на министър-председателя Кирил Петков е Лена Бориславова, бивша служителка на кантората ДГКВ. Тогавашният председател на Народното събрание Никола Минчев също е тясно свързан с ДГКВ. Негова майка Весела Станчева е старши съдружник в кантората.

Част от офертата, на основата на която е сключен договора от 25 май, е „изготвяне и съдействие при договарянето на нотариалния акт, с който ще се прехвърлят/учредят вещните права върху Стадиона“. Практически това е така наречената от Радостин Василев „детайлна нотариална сделка“ за стадиона, който ще замени „Българска армия“. Василев обявява тази сделка като приключен факт на 5 май по време на обща пресконференция с Данаил Ганчев - сина на Гриша Ганчев. Пълна мистерия е как Радостин Василев обявява „детайлната нотариална сделка“ 20 дни преди изобщо да бъде сключен договорът с „кантората на Лена“ за „изготвянето на нотариалния акт“.

Въпреки че и до този момент „детайлна нотариална сделка“ за стадион „Българска армия“ няма, още през юни по сметката на ДГКВ в „Райфайзенбанк“ са преведени 52 800 лева от „Сердика спортни имоти“.

В момента Радостин Василев е кандидат за народен представител и водач на листа на „Продължаваме промяната“ - партията Кирил Петков и началничката на кабинета му Лена Бориславова. Като кандидат за депутат Василев се ползва с имунитет срещу разследване. Лицето Евгени Марчев пък продължава да ръководи държавното дружество ССИ.

Писмо-оферта на адвокат Стефан Кючуков до министър Радостин Василев Писмо-оферта на адвокат Стефан Кючуков до министър Радостин Василев

Писмо-оферта на адвокат Стефан Кючуков до министър Радостин Василев Писмо-оферта на адвокат Стефан Кючуков до министър Радостин Василев

Писмо-оферта на адвокат Стефан Кючуков до министър Радостин Василев Писмо-оферта на адвокат Стефан Кючуков до министър Радостин Василев

Писмо-оферта на адвокат Стефан Кючуков до министър Радостин Василев Писмо-оферта на адвокат Стефан Кючуков до министър Радостин Василев

Писмо-оферта на адвокат Стефан Кючуков до министър Радостин Василев Писмо-оферта на адвокат Стефан Кючуков до министър Радостин Василев

Сключеният договор между двете страниСключеният договор между двете страни


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати