Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Василев отново се усъмни в F-16: Не било разумно да се предплащат на 100%

Политика

Василев отново се усъмни в F-16: Не било разумно да се предплащат на 100%

Василев отново се усъмни в F-16: Не било разумно да се предплащат на 100% - Tribune.bg
Снимка:

Вицепремиерът спокоен за строителите пред фалит: Има достатъчно фирми и в Европа, и по света

„Всички допълнителни средства, които са заложени в бюджета, с едно изключение, са заложени срещу реални действия и реални резултати“. Това каза пред БТВ  министърът на финансите Асен Василев.

„Това е бюджет, с който ние от една страна инвестираме в човешки капитал, образование и здравеопазване, а от друга страна правим много сериозни капиталови инвестиции, от които бизнесът и хората имат нужда“, твърди финансовият министър.

Той подчерта, че всички разходи трябва да се случат през Закона за обществените поръчки – прозрачно, без инхаус процедури, без големи аванси. По думите му капиталови инвестиции ще са в пътища мостове, тунели, детски градини, довършване на болницата в Ямбол и др.

„Всички тези разходи, които не са се случили, а трябвало да се случат, ще се случат прозрачно“, обобщи Василев.

Вицепремиерът се отнесе безмилостно към твърденията на строителния бранш, че са пред колапс. „Става въпрос за възлагания 10 пъти над себестойността, изработени в нарушение на всички закони, изработени без разрешение за строеж. Те знаят, че правят основен ремонт без да има разрешение за строеж. Не е виновен само възложителя“, каза той и  предупреди, че оттук нататък ще има нови правила – прозрачни търгове и който даде най-добра цена, ще спечели.

„Има достатъчно фирми и в Европа, и по света, които могат да дойдат и да строят – със същите работници, най-вероятно и със същите машини. Така че нека не ставаме заложници на една група хора, които не са играли по правилата“, коментира Василев.

Василев обясни, че съдебната власт е била единствената, при която не е имало как да се приложи принципът за увеличаване на заплатите само след реформа. Причината е, че в Закона за съдебната власт е записано, че тяхната заплата е свързана със средната заплата и Министерският съвет е изпълнил закона.

„Оттам нататък право на парламента е да прецени доколко това, че съдебната власт няма да си раздаде 20% увеличение на заплатите в частта за прокуратурата, би накърнило функционирането ѝ“, допълни той.

Финансовият министър заяви, че намалението на парите за съдебната власт е свързано с липсата на реформа, а не с факта, че Иван Гешев е главен прокурор.

„Няма значение кой е главният прокурор. Има значение какво прокуратурата върши и мисля, че всички български граждани виждат в момента, че прокуратурата не си върши работата, поне що се отнася до корупцията по високите етажи на властта“, уточни министърът.

Относно изявлението, че няма да се дават пари за самолети на хартия той уточни:  „Ако проектите са на хартия, няма да ги платим авансово. (…) Свършена работа, реални резултати, одобрени от парламента - тогава идват парите“.

„Разбира се, че парите ще бъдат давани на етапи на база доставка. Разумно е да се даде аванс, когато става въпрос за такава голяма поръчка за милиарди. Но не е разумно този аванс да е 100%“, смята финансовият министър.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп