Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Вътрешната опозиция в БСП съзря уловка с оставката на Нинова

Политика

Вътрешната опозиция в БСП съзря уловка с оставката на Нинова

Снимка:

Мерджанов категоричен: След оставката зам.-председател трябваше временно на оглави парията

„Съзираме уловка, че като че ли някой от ръководството иска да предпоставят нещата – уж подаваме оставка, за да останем или подаваме оставка с ясното разбиране, поемайки политическата отговорност“. Това каза Атанас Мерджанов, член на Националния съвет на БСП пред Нова ТВ.

„Точно в това е уловката, за която искам да подчертая. Уставът е категоричен – при подадена оставка би трябвало един от заместниците да изпълнява длъжността на председател до провеждането на конгресното заседание, което трябва да определи следващия председател. Очевидно намеренията на Нинова са скрити. Тя не беше достатъчно коректна да ги заяви пред Конгреса, защото на няколко пъти се проведе гласуване, с което беше отхвърлено предложението да бъде определен един от заместниците да бъде временно изпълняващ длъжността.

Съгласете се, че според нашия устав, Конгресът само констатира оставката, а до тогава има различни разпоредителни действия , които определения от Националния съвет заместник-председател трябва да изпълнява  в длъжността си на председател. Наистина Нинова подаде оставка, но тук са уловките в това нейно политическо действие, тъй като се предложи в дневния ред да влезе точка, свързана с правила за пряк избор, което е противоуставно. Според устава органите са валидни до изтичане на пълния мандат на сегашния Конгрес, Национален съвет и всички органи по места”, обясни още той.

„Оттук нататък Конгресът трябва да направи много точен анализ, да заседава мъдро и искрено, а не предварителен, който ни се сервира в момента”, смята Мерджанов.

„Нещата са достатъчно тревожни за социалистите, тъй като ни предстоят още по-отговорни избори на есен – за местна власт. Никой от членовете на Националния съвет на БСП не може да бъде доволен от оставката, още повече, че става въпрос за една поредна загуба на партията на преминалите съвсем наскоро европейски избори, тъй като очакванията, които бяха сред българските граждани и заявените позиции от страна на БСП беше победа, нещо повече  - беше отправена и заявка за предсрочни избори и беше изведена парламентарната група от НС и бих добавил извън политическия живот”, каза още той.

Той беше категоричен, че на този етап няма да се кандидатира за председател на БСП.

Мерджанов заяви, че ще се търси начин да се върне старото уставно положение, според което председателят да бъде избиран от Конгерса.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още