Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Във външно учудени от „острата позиция“ на Скопие срещу нас

Политика

Във външно учудени от „острата позиция“ на Скопие срещу нас

Във външно учудени от острата позиция на Скопие срещу нас - Tribune.bg
Снимка:

Изразяваме учудване от острата позиция на представители на властите в Република Северна Македония и антибългарската кампания, водена в медии в съседната ни страна през последните няколко дни във връзка с откриването на клуб на дружество „Културен център Иван Михайлов“ в град Битоля на 16 април 2022г. Това се казва в позиция на МВнР.

За пореден път ставаме свидетели на говор на омразата срещу България, който се насърчава от парламентарно представени политически партии, общественици и представители на академичната общност. Особена тревожност буди фактът, че се правят опити за необосновано приравняване на България и българския народ с фашизма. Разпространяването на тенденциозно погрешни исторически интерпретации е именно една от причините, поради които имаме Договор за добросъседство и създадохме Съвместна комисия по историческите въпроси. Очевидна е необходимостта тя да постигне реален напредък по чувствителните теми от общата ни история.

Припомняме, че „Културен център Иван Михайлов“ е регистриран съгласно изискванията на местното законодателство и функционира от 2019г., без до настоящия момент наименованието му да е било обект на видима негативна реакция на властите и обществеността в съседната ни страна. Тези факти водят до убеждението, че кампанията, разразила се през последните няколко дни всъщност не е свързана с името, а е насочена срещу дейността на организацията, активно ангажирана с проблемите на българите в Северна Македония и реализирането на техните права.

Подчертаваме, че българската държава ще продължи да полага всички необходими усилия, в съответствие с международното право, за подкрепа и защита на българите в Северна Македония.

Очакваме от отговорните фактори в съседната ни държава конструктивен принос в продължаващия процес на възстановяване на доверието и за изграждането на благоприятна среда за българите в Северна Македония, както и всеки, който иска да развива приятелски отношения с България.

През последните месеци българската държава положи значителни усилия за насърчаване на позитивен климат в двустранните отношения, вкл. чрез инициирането на формати за засилено развитие на секторното сътрудничество. В открит дух, България целенасочено ще продължи да работи за изграждане на истински добросъседски отношения, но разчита за това и на своите партньори в Северна Македония.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети