Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Възраждане“ със сигнал до Гешев за злоупотреби при закупуването на F-16

Политика

„Възраждане“ със сигнал до Гешев за злоупотреби при закупуването на F-16

Възраждане със сигнал до Гешев за злоупотреби при закупуването на F-16 - Tribune.bg
Снимка:

От партията смятат, че договорите се сключени неправомерно, защото нямало срок кога трябва да бъдат доставени самолетите

Сигнал за извършени злоупотреби с обществен ресурс и извършени злоупотреби от длъжностни лица във връзка със сключването на договора за американските изтребители F-16, ще подадат днес от „Възраждане“ до Главния прокурор. Това обяви зам.-председателят на партията Николай Дренчев.

От „Възраждане“ смятат, че договорите се сключени неправомерно, защото нямало срок от американска страна кога трябва да бъдат доставени самолетите. Според тях по този начин САЩ имали право „едностранно да не ни дадат това, което сме поискали“, както и „да увеличат цената“, смята Дренчев.

„Искам да фокусирам вашето внимание към една колосална сума от 1 млрд. 256 млн. долара, сума която е достатъчна за детски болници във всеки окръжен град, с която можем да построим стотици училища, да излекуваме всички деца в България и въобще да решим огромно количество проблеми. Тази сума през 2019 година е договорена да бъде дадена и е дадена в началото на 2020 година за самолети F-16. Правителството на ГЕРБ и патриотите чрез договори, подписани от министъра на отбраната тогава и вицепремиер Красимир Каракачанов е похарчило тази сума. До момента няма самолети, няма бойни възможности, които са жизненоважни за нашата авиация и за нашата армия. И реално дори не са сключени договори, защото, за да има един договор, там трябва да има предмет, цена и срок. А такива не са фиксирани в документите, които са подписани . Фактически тази огромна, астрономическа сума я няма в нашия бюджет, в същото време нашата армия страда от липса на бойни способности“. Това заяви депутатът от ПГ на „Възраждане“ Николай Дренчев.

По думите му процесът по взимане на решения е изключително дълъг.

„Офицерите от българските военновъздушни сили и от Българската армия много коректно са изложили всички свои нужди. Обяснили са процеса на придобиване и начина, по който трябва да се достигне от похарчването на парите до придобиване на бойни възможности. Всичко това не е станало в годините и това, което аз открих, след като дълго време се рових в множество документи, в договорите, които са засекретени по някакъв много странен начин, който не съответства на нашата система за секретяване на документи, в крайна сметка достигнах до обосновани предположения, че е извършена злоупотреба с обществен ресурс и днес ще подам сигнал до Главния прокурор във връзка с извършени злоупотреби от длъжностни лица. Надявам се, че със силите на българската държава и прокуратура ще бъде извършено задълбочено разследване на процеса и на мотивите, които са довели до това, че са подписани по този начин тези неизгодни за България договори, и съответно длъжностните лица, извършили нарушения или престъпления ще бъдат наказани по справедлив начин, което е изключително важно предвид огромната сума, огромния обществен интерес и огромния проблем, който се създава пред Българската армия и пред отбранителните способности на страната“, посочи още Дренчев.

„Самолетите са били поръчани в несъществуващ завод, въпреки че едно от изискванията на ВВС, които в последствие са нарушени, са самолетите да бъдат в експлоатация към момента, в който се извършва поръчката. Тоест това да бъде реално действащ самолет, на когото да се знаят реалните бойни способности“, подчерта той.

По думите му в историята на авиацията много самолети не достигали реалните параметри, които са им заложени, в бойни действия.

„Ние поръчахме блок 70, който е възможно да е много хубав, но е възможно и да не достигне реалните параметри. Ние купихме котка в чувал. Не знам кога ще го доставят, дали въобще ще го доставят и дали няма да ни поискат още повече пари“, възмути се Дренчев.

„Ние в момента фактически нямаме договор. Имаме документи, които са подписани и на български език са преведени като международен договор, а от английски е писмо за приемане на оферта, което де факто не е документ и не обвързва американското правителство, което е страна по договора“, посочи той.

Дренчев отбеляза още, че самият той е завършил Висшето военно училище в Долна Митрополия, пилотирал е Миг-23 и знае много добре как се случва процеса по избор и придобиване на бойни способности. Той обясни, че в момента Висшето военно училище не е на добро ниво, а по-скоро прилича на „аероклуб“.

Той настоя да се намери начин да се ремонтират съветските МиГ-29.

„Лично аз смятам, че европейските изтребители са по-добър вариант. Въпреки, че са с някои пропуски в техническите качества, но са безкомпромисни по отношение на цена и възможност за поддържане“, каза още Николай Дренчев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати