Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Велизар Енчев: Украинците са македонците на Русия

Политика

Велизар Енчев: Украинците са македонците на Русия

Велизар Енчев: Украинците са македонците на Русия - Tribune.bg
Снимка:

По думите му новите управляващи са занижили изискванията и са сменили фокуса по отношение на РСМ

„Всички данни сочат, че Владимир Путин няма да направи тази грешка да влезе в Украйна, но украинците са македонците на Русия. До голяма степен Путин има основание да води такава политика.“ Това коментира политическият анализатор Велизар Енчев пред бТВ.

Припомняме, че той е бивш депутат от БСП и водещ в партийната телевизия БСТВ.

Енчев е още дипломат, университетски преподавател, журналист и бивш офицер от външното разузнаване.

„В последните 20 години Русия твърде много търпя, най-вече заради грешките на предшествениците на Владимир Путин. Русия беше обградена от военни бази. Желязната завеса се премести от Берлин постепенно с влизането в НАТО на страни като Унгария, Чехия, Полша, Литва, Латвия и Естония. Руската Федерация на практика е обградена по т. нар. Източен фланг от около 15 военни бази, от които видими са само 3-4. Тези бази са голяма опасност за Русия, тъй като само една изстреляна ракета, която дори не е балистична, може да достигне до Санкт Петербург за 6-7 минути. Ако Украйна влезе в НАТО, полетът на подобно оръжие ще е 7-8 минути“, обясни Велизар Енчев.

Според него исканията на Путин НАТО повече да не се разширява и да не се разполагат настъпателни оръжия на украинска територия и в останалите държави в НАТО, включително и в България, е логично искане, на което алиансът би трябвало да реагира.

„До момента обаче не реагира, и е важно как ще реагира Путин и какъв ще е този военно-технически отговор, за който се говори дълго. Каква ще е реакцията на отказа на Байдън и НАТО да отговорят на исканията на Москва – ето това е интересно“, каза още Енчев.

Той коментира и темата „Северна Македония“. По думите му новите управляващи са занижили изискванията и са сменили фокуса.

„За Скопие заминава делегация, водена от министъра на иновациите Даниел Лорер. Това посещение се случва, след като в петък Пендарковски удари сериозна „плесница“ на България – прие делегация на сепаратистката организация ОМО „Илинден“, забранена през 1999 година от Конституционния съд. Този акт на държавния глава е последван от посещение в Скопие на Лорер. Това за мен е доказателство за срива на имунната система на българската национална сигурност и за достойнството на българската държава“, категоричен е Енчев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети