Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. НАТО няма планове за разполагане на войски в Украйна

Свят

НАТО няма планове за разполагане на войски в Украйна

НАТО няма планове за разполагане на войски в Украйна - Tribune.bg
Снимка:

„НАТО смята, че е възможно да постигне споразумения с Русия, ако тя не реши да използва военна сила“ , каза ръководителят на Алианса Йенс Столтенберг.

По думите му Алиансът все още не е наясно с намеренията на Русия относно Украйна, но ще вземе решения в зависимост от ситуацията.

Генералният секретар на НАТО участва в онлайн събитието на Атлантическия съвет „Front Page“, посветено настоящата ситуация със сигурността в Европа. То се провежда на фона на продължаващото напрежение между Русия и НАТО във връзка с Украйна.

Столтеберг призна за наличие на разногласия между съюзниците по това каква помощ да бъде оказана на Украйна, допълвайки, че НАТО няма никакви планове за разполагане на бойни групи в Украйна.

На въпрос, че Украйна е поставена да избира между Русия и НАТО, генералният секретар отговори, че Алиансът никога не е поставял това условие. По думите му демократично право е на всяка суверена страна е да избира накъде да поеме в бъдеще, но НАТО никога не е притискало Киев за членство.

В сряда вечерта Русия получи писмени отговори от САЩ и НАТО на предложенията за гаранции за сигурност, които изложи миналия месец в опит да деескалира напрежението със Запада по отношение на Украйна. В отговора си НАТО отхвърли искането на Русия да попречи на Украйна и други бивши съветски републики да се присъединят към Алианса и потвърди своята "политика на отворени врати", според която всяко решение за разширяване на алианса трябва да бъде взето "с единодушно съгласие".

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва разглежда отговорите и следващата стъпка на Русия ще бъде определена от президента Владимир Путин.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати