Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Веселинов, ВМРО: Стоим зад правото на арменците да отстояват своите духовни граници

Политика

Веселинов, ВМРО: Стоим зад правото на арменците да отстояват своите духовни граници

Веселинов, ВМРО: Стоим зад правото на арменците да отстояват своите духовни граници - Tribune.bg
Снимка:

„Напъните на Ердоганова Турция да претопява християнски народи чрез агресивната си неоосманистка концепция са недопустими!“ Това написа във „Фейсбук“ заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов по повод разрастващия се военен конфликт в Южен Кавказ, който вече взе десетки жертви.

Публикацията му е и реакция на интервю, дадено от бившия президент Росен Плевнелиев за азербайджанска медия, в което определи нападението на Армения срещу Азербайджан като провокация. Веселинов е категоричен, че незачитането на историческите факти е лицемерие и въпреки убедеността си, че границите, очертани след Втората световна война, трябва да се зачитат, то това не бива да е основание да се разделят изкуствено народи и да се претопяват в разрастващите се духовни граници на Ердоган.

Ето и пълния текст на позицията на Веселинов във „Фейсбук“:

„Не мога да приема подобно лицемерно незачитане на фактите без да възразя!

Войната между Армения и Азербайджан е очаквано продължение на бойните действия, които през 90-те години започнаха след краха на Съветския съюз, но и нова военна авантюра на Ердоган. Изкуственото разделяне на държавите съобразно териториалните интереси на едни или други силни на деня, а не според националност и религиозна принадлежност, винаги в исторически план са водели до кървави развръзки. Нагорни Карабах през 1991 г. се отдели като независима република от Азербайджан. Един напълно логичен акт предвид факта, че там живеят основно арменци – християни, изкуствено вкарани в границите на една мюсюлманска държава, което в съветската ера е изглеждало маловажно, но днес не е.

Категорично заставам зад правото на арменците да отстояват своите духовни граници. Напълно неприемливо е Турция да прокарва своята неосманистка концепция дори и с цената на човешки животи. За мен истинският виновник за конфликта е ясен, откакто Ердоган заяви от Анкара, че „застава зад Азербайджан с всички средства и с цялото си сърце“.

Няма да се задълбочавам, анализирайки геополитическите интереси на Русия, но и те не са чисти.

Лицемерната загриженост за опазване на границите, очертани след Втората световна война, обаче не трябва да е основание да се разделят изкуствено народи и да се претопяват в разрастващите се духовни граници на Ердоган.

Концепцията на Уилсън за граници, определени по национален принцип (включително чрез плебисцит), можеше да спести на днешния свят много болки и конфликти. Казвам го като български патриот, който е посветил живота си на това да се бори за България и за българската диаспора, част от която изкуствено отделена и насилствено асимилирана под чужда националност именно заради подобни геополитически игри, на които жертва е и християнска Армения.

Редно е и лидерите на ЕС да застанат зад християнския арменския народ, който винаги е бил много по-близък като културни ценности до Европа, и да дадат ясен знак на Турция, че за агресивната и неоосманистка политика няма място в един цивилизован свят. Позиция с констатации за тревожното положение в региона и вял призив за преговори единствено „наливат“ сили в агресивната и демонстративна неоосманистка концепция.“


Коментари (1)

Тартаковер Има поговорка "когато двама си мерят пиш-ите, не си бутай г-за между тях!" Затова е странна позицията на този "патриот" защитаващ арменците срещу азерите !? Но още по-странна е позицията на палячото Плевнелиев, който е заел обратната позиция и дори дава интервюта в азерски медии!? Няма ли кой да спре тези идиоти, които не си дават сметка, че вредят на България с необмислените си думи и действия? Тук познаваме палячото Плевнелиев, като един празен логореен дърдорко, чиито думи не тежат, но там ще напишат Бившият български президент заяви...!
Арменците пък може да са християни, дори са първите, но имат малко общо с нашите арменци. Познавам ги, имал съм служебна работа с тях и мога да ги оценя. Нашите са далеч по-спокойни, умерени, добродушни. Онези са много хард, честолюбиви, дори пиенето им е различно от това на българските арменци...
29.09.2020 15:04 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати