Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Вежди Рашидов: Никога не съм се карал с Бойко Борисов!

Политика

Вежди Рашидов: Никога не съм се карал с Бойко Борисов!

Вежди Рашидов: Никога не съм се карал с Бойко Борисов! - Tribune.bg
Снимка:

„Аз обясних защо се връщам. В председателски съвет се намери консенсус, болшинство. Отделно вие знаете моето изказване, че хората чакат да работи този парламент по обясними причини – трябва бюджет да се приеме, трябва пенсии да се изплатят, трябва разбира се да се приемат законопроекти. Има да се взимат към 8 милиарда, които ще са нужни зимата на българския народ. И разбира се, да се спре гаврата с народа, не с депутатите! Всички очакват и стават по-нервни. Аз се оттеглих, защото начинът, по който се провеждаха гласуванията, стана параграф 22, няма изход от това нещо. И когато колегите помолиха, защото смятат, че аз съм най-консенсусният, тъй като съм и най-възрастният, то е нормално, че това по-малко би възбудило страстите, защото лошо не чух и от опозицията, и в името на българите, на хората, приех за кратко, дълго да излезем от тази патова ситуация“. Това заяви пред журналисти в кулоарите на парламента Вежди Рашидов минути, след като беше избран за председател на Народното събрание с гласовете на ГЕРБ-СДС, БСП, ДПС и „Български възход“, които се обединиха около неговата личност като най-възрастен и достоен сред всички народни представители.

На въпрос как неговата артистична душа ще се нагърби с тежката бюрокрация около председателския пост, той отговори така:

„Надявам се, че ще имам добри заместници“.

Попитан как вижда бъдещето на 48-ото Народно събрание, той посочи:

„Вижте, аз по-скоро искам да вижда бъдещето на българската държава. Аз съм част от нея. Днес дори казах, тук ще бъде и гробът ми. Много искам да видя една държава, вдигаща се от кризата по малко, защото кризата, която допуснахме, никой да не си крие главата в пясъка, е изпусната. Винаги е имало някакви кризи, но те се потискат и затова е държавата да ги потиска, хората да не ги боли. Изтървахме една криза, да се забавляваме с личните си страсти и интереси, хората страдат и тази фактура отива върху българския народ. Съжалявам, че говоря често за народа, но живея между тези хора, те ме обичат и аз ги обичам, и знам какво мислят, болшинството от тях, тези, които искат да имат добър живот. Скоро бях в Гърция, и те са в тежка криза, рецесията е голяма при тях, но има по-спокойни, усмихнати хора, българинът не е усмихнат, защото всичко това му идва в повече“, каза Вежди Рашидов.

Той увери, че ще се опита да бъде еднакъв към всички парламентарни групи, защото един председател трябва да бъде такъв.

На въпрос какво е рисувал по време на дългите дебати за избор на председател, той бе откровен:

„Настроението си, което изпитвам в момента. Полегнали Христосчета“.

Той коментира и отношенията му с лидера на БСП Корнелия Нинова и това, че са си взели прошка с нея.

„Това ми тежеше, ще бъда откровен. Не беше джентълменско. На няколко пъти бях много груб, по-див. Мъжко е да вземеш решение да се извиниш, когато се чувстваш дискомфортно от това, че една дама е нагрубена“, категоричен бе той.

На въпрос дали са се помирили с Бойко Борисов предвид това, че лидерът на ГЕРБ е направил на скулптора публична бележка, Вежди Рашидов отсече:

„Ние не сме се карали никога. Само аз съм му се сърдих по малко, но това е съвсем нормално. Той е председател и може да прави всякакви бележки, аз всякакви грешки, защото безгрешен човек няма“.

А запитан какво ще го посъветва, когато на неговите плещи лежи създаването на правителство като лидер на най-голямата политическа партия, Вежди Рашидов отговори следното:

„Той е достатъчно разумен човек да вземе сам решение, не е бебе, опитен е“.

Той коментира и това дали вижда вариант за управление във формата, който застана зад него и го подкрепи за председател на Народното събрание.

„Зад мен освен българското знаме и гербът няма какво друго да застане в този момент. По-скоро политиците да застанат зад българския народ и да обгрижват хората“, апелира големият български скулптор.

На въпрос дали Бойко Борисов му е дал своята благословия да стане председател на Народното събрание, Вежди Рашидов разкри:

„Говорихме преди малко. Борисов се зарадва, че усилията за примиреност в името на хората, да има работещ парламент и правителство, са довели до резултат. Изпитва задоволство, не мога да го скрия , че се радва, че най-накрая има председател на парламента, не толкова за мене. Разбира се, той се радва, защото аз съм и негов приятел. Нормално е, всеки се радва за близки“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети