Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Вигенин: Позицията на България за РСМ е непроменена

Политика

Вигенин: Позицията на България за РСМ е непроменена

Вигенин: Позицията на България за РСМ е непроменена - Tribune.bg
Снимка:

„Позицията на България за присъединяване  на Република Северна Македония в ЕС остава непроменена.“, това заяви в кулоарите на Народното събрание Кристиян Вигенин.

По думите му тази позиция е залегнала и Коалиционното споразумение, „преди ден Министерството на външните работи официално при участието в Съвета „Общи въпроси“ потвърди тази позиция“, коментира още той.

„Тя ще бъде надградена с идеи за нови съвместни комисии за сътрудничество, но докато РСМ не изпълни ангажиментите искани от българската страна, България не може да даде старт на преговорите“, допълни той.

„Българската позиция остава единна. Тя е тази, която е потвърдена с решение на Народното събрание. В нашето споразумение пише, че тази позиция остава, но тя ще бъде надградена с идеи за нови съвместни комисии, за сътрудничество в отделни сфери. Това може би е новото, което е имал предвид г-н Петков в своята позиция /бел.ред. публикувана в интервю за FINANCIAL TIMES/“, коментира Кристиан Вигенин.

„Това е хубава инициатива да се търси по-широко сътрудничество, но докато Република Северна Македония не изпълни ангажиментите си и исканията от българска страна, нова позиция по тези въпроси не може да има и засега България не може да даде съгласие за старт на преговорите“, каза още социалистът.

Вигенин обясни, че ангажиментът на Република Северна Македония стои и когато става въпрос за нови идеи, преди всичко от тях се очаква да изпълнят това, което вече е поставено от българска страна.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати