Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ВМРО: ДПС и Карадайъ отново агитират на турски език

Политика

ВМРО: ДПС и Карадайъ отново агитират на турски език

ВМРО: ДПС и Карадайъ отново агитират на турски език - Tribune.bg
Снимка:

Карлос Контрера пусна сигнал до ЦИК

ВМРО със сигнал до ЦИК срещу ДПС. Причината - агитация на турски език в рамките на кампанията.

Езикът за агитация, съгласно Изборния кодекс, е българският. Езикът на омразата и проводникът на турските интереси в България – ДПС, в лицето на техния водач на листата за Европарламента Мустафа Карадайъ, отново направиха координирана с Анкара провокация. Това е поредното незачитане на законите на страната ни и ние от ВМРО няма да останем безучастни и този път“, съобщиха от пресцентъра на партията.

Припомняме, че само за последните дни Ердоган и протурските говорители, в лицето на техния посланик в страната ни, направиха напълно координирани изявления – за членството на Турция в ЕС, за изучаването на задължителен турски език в българските училища, за раздаването на учебници по турски език в „техните училища“ и т.н. и т.н. Все провокации, на които ние от ВМРО реагирахме и противостояхме.

Няма как ние от ВМРО да допуснем подобни щения, накърняващи българщината, да станат факт. България е суверенна държава и никакви чужди интереси нямат място тук.

За нас единствените интереси са само тези на нашето Отечество. Защото ние браним България вече 126 години!“, се казва още в позицията.

Ето и част от сигнала на Карлос Контрера от ВМРО, който днес беше пуснат до ЦИК:

Сезирам Ви, тъй като получих сигнал от граждани за нарушение на правилата за водене на предизборната кампания за български представители в Европейския парламент. Разпространява се видеоматериал на ПП „Движение за права и свободи“, който нарушава правилата на чл. 181, ал. 2 от Изборния кодекс. Видно от приложения видеоклип на електронен носител, водачът на листата на ПП „Движение за права и свободи“ Мустафа Карадайъ е на предизборно събрание в град Силистра. В заснетия клип той представя речта си пред избирателите като същата безспорно се явява агитация в полза на партията, която представлява. Въпросният клип е поместен във Фейсбук страницата на „ДПС Пресцентър“ и се разпространява свободно сред гражданите. Отделно от това на заден фон в залата има агитационен материал, който недвусмислено призовава към гласуване за определена партия (за листата на ПП „Движение за права и свободи“).

В началото на клипа Мустафа Карадайъ поздравява събралите се симпатизанти, но след това продължава призива си на турски език като това продължава от 0:20 минута до 2:40 минута“.

Воден от всичко изложено до тук, смятам, че водачът на листата на ПП „Движение за права и свободи“ - Мустафа Карадайъ в своята предизборна агитационна реч пред избиратели в град Силистра е нарушил императивните правила на закона отнасящи се до реда за провеждане на агитация и по-точно чл. 181, ал. 2 ИК, тъй като кампания се води единствено на български език и използването на друг език по време на активна такава е грубо погазване на нормите на закона.

Видеоматериалът се разпространява на територията на цялата страна, извън нея, както и в социалните мрежи, поради което считам, че компетентна да се произнесе е Централна избирателна комисия.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети ВМРО, ЦИК, ДПС

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети