Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ВМРО: Трябва да се изчистят спекулациите от учебниците

Политика

ВМРО: Трябва да се изчистят спекулациите от учебниците

ВМРО: Трябва да се изчистят спекулациите от учебниците - Tribune.bg
Снимка:

Ахмед Доган бил представен като учен, Софи Маринова – прославяла българската музика по света

Моника Гаджанова

ВМРО призоваха Министерството на образованието и науката да изчисти спекулациите в учебниците, както и да внесе доклад в парламента за проверките на учебното съдържание. Това беше обявено на брифинг на партията в Народното събрание.

Повод за апела стана последният скандал с учебниците по история за 10 клас.

Депутатът Младен Михов изрази задоволство, че за пръв път министър на образованието е изпратил писмо да се коригира съдържанието, което е задължение и отговорност на държавата.

„Дълго време ни убеждаваха, че държавата не може да контролира и да налага цензура върху учебното съдържание“, припомни той.

Според ВМРО дебатът трябва да се пренесе и върху други периоди от историята – като борбите за освобождение на българите в Македония и Тракия.

Младен Михов, който е и преподавател във Великотърновския университет припомни, че преди 10 месеца от партията са искали ревизия на всички учебници и МОН е създала работна група. По думите му има още много неясноти в учебниците.

Михов коментира, че в учебника по предмета „Човек и общество“ на „Просвета“ например почетният председател на ДПС Ахмед Доган е представен като учен, наред с приноса на Радой Ралин и Блага Димитрова. В друг учебник за 5 клас стихотворението „Даваш ли, даваш, Балканджи Йово“ било представено като конфликт между непокорните българи и чуждите насилници, които обаче някак си са анонимни, отбеляза депутатът от ВМРО.

Още по-интересно е как в тест за изпит на ученици в българските училища на въпрос кой е прославил българското музикално изкуство като отговор е записано, че това е Софи Маринова.

„Аз се сещам за имена като Никола Гяуров, за Теодосий Спасов, Борис Христов, но Софи Маринова ми убягва от съзнанието“, призна Михов.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети