Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ВМРО: Трябва да се изчистят спекулациите от учебниците

Политика

ВМРО: Трябва да се изчистят спекулациите от учебниците

Снимка:

Ахмед Доган бил представен като учен, Софи Маринова – прославяла българската музика по света

Моника Гаджанова

ВМРО призоваха Министерството на образованието и науката да изчисти спекулациите в учебниците, както и да внесе доклад в парламента за проверките на учебното съдържание. Това беше обявено на брифинг на партията в Народното събрание.

Повод за апела стана последният скандал с учебниците по история за 10 клас.

Депутатът Младен Михов изрази задоволство, че за пръв път министър на образованието е изпратил писмо да се коригира съдържанието, което е задължение и отговорност на държавата.

„Дълго време ни убеждаваха, че държавата не може да контролира и да налага цензура върху учебното съдържание“, припомни той.

Според ВМРО дебатът трябва да се пренесе и върху други периоди от историята – като борбите за освобождение на българите в Македония и Тракия.

Младен Михов, който е и преподавател във Великотърновския университет припомни, че преди 10 месеца от партията са искали ревизия на всички учебници и МОН е създала работна група. По думите му има още много неясноти в учебниците.

Михов коментира, че в учебника по предмета „Човек и общество“ на „Просвета“ например почетният председател на ДПС Ахмед Доган е представен като учен, наред с приноса на Радой Ралин и Блага Димитрова. В друг учебник за 5 клас стихотворението „Даваш ли, даваш, Балканджи Йово“ било представено като конфликт между непокорните българи и чуждите насилници, които обаче някак си са анонимни, отбеляза депутатът от ВМРО.

Още по-интересно е как в тест за изпит на ученици в българските училища на въпрос кой е прославил българското музикално изкуство като отговор е записано, че това е Софи Маринова.

„Аз се сещам за имена като Никола Гяуров, за Теодосий Спасов, Борис Христов, но Софи Маринова ми убягва от съзнанието“, призна Михов.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още