Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ВМРО закрива кампанията си в Крепчанския скален манастир, в който се пази най-стария текст, изписан на кирилица

Политика

ВМРО закрива кампанията си в Крепчанския скален манастир, в който се пази най-стария текст, изписан на кирилица

ВМРО закрива кампанията си в Крепчанския скален манастир, в който се пази най-стария текст, изписан на кирилица - Tribune.bg
Снимка:

ВМРО – Българско национално движение ще закрие предизборната си кампания за извънредните парламентарни избори – 2022 г. на Крепчанския скален манастир от 13.00 ч. на 30 септември (петък).

„Мястото е избрано неслучайно. В Крепчанския манастир са открити надписи, който датират от началото на Х век и са приети от учените за най-ранните записи на кирилица по нашите земи, от времето на Цар Симеон Велики. За нас от ВМРО е важно да помним и пазим историята и да съхраняваме българщината. Особено в тези тежки и размирни за цялото човечество времена. Нека не забравяме, че именно родовата памет и завета на дедите ни са ни съхранили като народ повече от 1300 години!

Това е  и причината да изберем именно Крепчанския скален манастир за закриването на предизборната си кампания. Нас не ни вълнуват евтините политически шоу-програми, които ни бяха сервирани по предизборните студиа. Това е преходно политическо шоу, което удобно обслужва личните, корпоративните или чужди геополитически интереси, които „силните на деня“ политици защитават.

За нас е важно да знаем кои сме, от къде сме и какво културно-историческо наследство сме дали на Европа и света. Този паметник е  едно от потвържденията, че именно благодарение на политиката на Св. Цар Борис – Михаил и приемането на учениците на Светите братя Кирил и Методий тук, в България, е създадена кирилицата. Средновековна България създава и дава на света кирилицата и с това допринася за запазването на славянската писменост в нейния първообраз – българската азбука.  А надписите в манастира са само едно от доказателствата за това цивилизационно достижение.

Нека припомним също така, че именно ВМРО през 2019 г. се пребори да се върне историческата правда и най-българският празник – 24 май от тогава се преименува на „Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност“.

България над всичко!

* Крепчанският скален манастир се намира на около 2 километра югозападно от село Крепча на път към съседното село Голямо Градище. Манастирът е в скалите над шосето от дясната страна в посока Голямо Градище. В района има обозначително табло и малка отбивка за паркинг от лявата страна на пътя. Самото село Крепча се намира на около 19 километра северно от град Попово“, се казва с съобщението.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати