Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. ВМРО с протест пред ЦИК: Спрете манупулациите на изборите в Турция

Общество

ВМРО с протест пред ЦИК: Спрете манупулациите на изборите в Турция

С възгласи „Оставка“ започна протестът на ВМРО пред Централната избирателна комисия. На стълбите пред централния вход на изборния орган се събраха стотици недоволни граждани, членове и симпатизанти, които изразиха своето недоволство от безразборното разкриване на избирателни секции в Турция. Протестът беше предвождан от тримата съпредседатели на ВМРО – Ангел Джамбазки, Искрен Веселинов и Александър Сиди.  

Ангел Джамбазки, който нееднократно е бил наблюдател на изборния процес там и в качеството си на български представител в ЕП, наблегна на безапелационната намеса на турската държава, която реално иззема законовата такава на България. Той разказа за автобусите, които организирано извозват хора, които да гласуват в две-три секции, както и за агитацията на турски и порочната практика за попълване на декларации от трети лица извън изборните помещения, за които ВМРО многократно е сигнализирала всички компетентни държавни органи.

„На тези избори очакваме поне 80 хиляди гласа от Турция, което означава поне 11 депутата или една парламентарна група. И това са гласове удобно предоставени от Турция на една определена етническа партия – ДПС“, подчерта Джамбазки и отново обърна внимание, че това е станало възможно чрез отстраняването на ВМРО от парламента, от ЦИК и наместването там на удобни проводници на чужди интереси.

Александър Сиди обърна внимание на лицемерието на партии като ДБ, ПП и ИТН, които предадоха националния интерес като премахнаха ограничението в броя на секциите в страни извън ЕС, което ВМРО преди години въведе и с това ограничи турското влияние в българската вътрешна политика.

„Тези тежки лицемери от ДБ направиха така щото вотът от Турция да стане с такива мащаби. И днес същите тези тежките лицемери от ДБ събират хора, за да пазят вота в Турция. Тези, които създадоха възможността за безконтролно гласуване, ще пазят вота. Ето това е подмяната, която се заиграва тежко вече и със суверенитета на България“, разгневи се съпредседателят на ВМРО.

„Призовавам всички представители на партии, които се заявяват като патриотични, а всъщност мълчат по темата турски гласове, които имат представители в ЦИК, да гласуват тези правила, за които настояваме. Но те няма да го направят. Затова и в 45-ото НС същите тези удобно премахнаха ВМРО от ЦИК и от секционните комисии. Искам да кажа на българското общество, че това е поредният флирт на ИТН, „Възраждане“ и БСП с ДПС“, заяви Искрен Веселинов. 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети