Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Заков: Темата за военна помощ за Украйна не е обсъждана на коалиционния съвет

Политика

Заков: Темата за военна помощ за Украйна не е обсъждана на коалиционния съвет

Заков: Темата за военна помощ за Украйна не е обсъждана на коалиционния съвет - Tribune.bg
Снимка:

Темата за военна помощ за Украйна не е обсъждана на коалиционния съвет, коментира пред медиите министърът на отбраната Драгомир Заков.

„Темите бяха основно тези, които са свързани с коалиционното споразумение. Минахме по целия конскпект така да се каже. Беше важно да се проведе този съвет и ние от министерството да чуем вижданията на коалиционните партньори относно отбраната. Има много важни и ключови въпроси в сферата на отбраната, които още следващите дни трябва да се поставят. Това беше много важен съвет“, посочи силовият министър.

"Въпросът за военна помощ на Украйна не е обсъждан. Това е тема за големия коалиционен съвет и днес не са водени разговори по нея. Дискусията за оказване на военна помощ трябва да се води тук в Народното събрание. Депутатите трябва да обсъдят тази тема и аз като министър ще се съобразя с тяхното решение и ще го изпълня. Приветствам една такава дискусия. Ние знаем какво имаме и не виждам как нашите муниции ще помогнат на Украйна. Към момента няма решение за оказване на военна помощ, а и няма възможност за взимане на такова решение“, категоричен бе Заков. Според него трябва да има оптимално разходване на средствата за модернизация на армията.

„Това са девет проекта. Няма как да получим подкрепа от българското общество, ако тези пари, а те са огромна сума, не бъдат похарчени честно, прозрачно и ефективно. В момента в армията има недостиг на кадри и недокомплект. Увеличението на заплатите зависи от бюджета, а не от министъра. Срокът за получаване на изтребителите F-16 не е променян и няма как да се промени към момента. Той си остава началото на 2025г. Не виждам как може да възстановим наборната армия към момента. За това са необходими огромни средства, с които ние не разполагаме“, отбеляза военният министър относно модернизацията на българската армия.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети