Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Янев затвърди вярност към Петков: България още няма позиция за войски на НАТО

Политика

Янев затвърди вярност към Петков: България още няма позиция за войски на НАТО

Янев затвърди вярност към Петков: България още няма позиция за войски на НАТО - Tribune.bg
Снимка:

България е против „ескалирането на военните мерки“ преди да бъдат използвани всички дипломатически средства за разрешаване на напрежението по руско-украинската граница. Министерският съвет към момента няма официална позиция, вариантите за отговор на НАТО се обсъждат на военно-техническо ниво. Това заявява министърът на отбраната Стефан Янев в писмен отговор на парламентарен въпрос от депутата от "Демократична България" Атанас Славов.

Депутатът поиска обяснение за възможността за разполагането на допълнителни военни части на територията на България и изпълнението на съюзните ангажименти в рамките на плановете за „засилено предно присъствие“ по източния фланг на Алианса.

На въпроса каква е официалната позиция на Министерството на отбраната като елемент от общата политика на Министерски съвет, относно непосредствените рискове за България,, произтичащи от агресивните действия на Русия в региона, Стефан Янев отговаря следното:

„Следва да подчертая, че към момента не съществува национална позиция, приета от Министерски съвет, тъй като към момента вариантите за отговор на НАТО по нарастващото напрежение по границите Украйна с Русия се обсъждат на военно-техническо ниво. Евентуално окончателно съюзно решение ще изисква официална позиция, която ще бъде съобразена с резултатите от този процес.”

„Политическото и военното ръководство на МО следи развитието на обстановката, използвайки всички канали за информация в съюзен и национален формат. Извършват се всички необходими дейности за анализ и оценка на обстановката. Участваме активно в консултациите на всички нива в НАТО“, допълва министърът.

При необходимост, породена от промяна в средата и ескалация на обстановката, Министерството на отбраната ще предложи на Министерски съвет опции за вземане на решения от компетентните български власти, включително и от Народно събрание“, посочва още той.

Припомняме, че министър Янев написа във Фейсбук, че е против разполагането на войски на НАТО. Позицията му предизвика широк обществен коментар, а премиерът Кирил Петков се обясни, че позицията е лична на министъра на отбраната.

Министърът на отбраната дори беше заснет да се здрависва и да коментира темата с протестиращи срещу НАТО.

Миналата седмица министър-председателят заяви, че нито един министър не разполага с правото си на лично мнение по цялостните въпроси на страната ни. По думите на Петков те трябва да се обсъждат от Министерския съвет.

Двамата заявиха, че между тях нямало напрежение, макар действията и думите им да говорят обратното.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати