Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Йончева с три къщи за гости на морето, строени са с европари (СНИМКИ)

Политика

Йончева с три къщи за гости на морето, строени са с европари (СНИМКИ)

Трите китни вили край Лозенец са стрували 400 хил. лв. и изглежда не приемат гости

И водачката на евролистата на БСП Елена Йовчева изплува в афера с „къща за гости“, пише сайтът ПИК. Комплекс от 3 китни вили в близост до морския бряг си е построило с евросредства семейството на Йончева в странджанското селце Велика, непосредствено до курорта Лозенец.

Скандалната схема по усвояване на субсидии от Министерство на земеделието е била задвижена от мъжа и свекъра ѝ. Комплексът не работи по предназначение, а съществува „полукриминално“. Няма сайт, тарифи за настаняване, официален телефон за контакт.

Според свидетели, в уж „къщите за гости“ през лятото отсядат единствено Йончева, мъжът ѝ Пламен, техни близки и приятели, което е сериозно нарушение на правилата на Програмата за развитие на селските региони, по която са отпуснати европарите.

Мъжът на Йончева – архитект Пламен Тодоров, и баща му Анатоли Тодоров Стоянов стоят зад фирмата „Парк Велика“ ООД. Родителят е управител и съсобственик на фирмата. Тя е усвоила близо 400 хил. лв. по програма на Министерство на земеделието за развитие на селските райони.

Основната дейност – туризъм и отдаване под наем на къщи за гости, изобщо не се извършва, показа още разследването на медията ни. Нарушението е видно и подлежи на санкция от страна на прокуратурата и ОЛАФ, тъй като се касае за измама с евросредства.

Компанията строи 3 вили в едноименния природен парк, който е само на 3 км. от плажната ивица на Лозенец, с пари от еврофондовете. През 2011 г. от фонд „Земеделие“ по мярка 311 са им отпуснали 376 646 лв., след като декларират, че целият проект ще струва 538 066 лв. Според експерти строителството на три къщи по 125 кв. м. им е струвало значително по-евтино.

За капак проектирането и плановете на строежа са изпълнени не от кого да е, а от мъжа на Елена Йончева и брат му чрез архитектурната им фирма „Зуум студио“. Това е видно и от сайта им, където гордо са публикували снимки на имотите, както и интериора.

Излиза, че голяма част от въпросните евросредства директно са се върнали в семейството – бащата ги дава на фирмата на синовете си.

Парцелът от 1500 кв. м. е купен от фирма „Парк Велика“ ООД пред 2008 г. от частно лице. Година по-късно е направена оценка по ОВОС, тъй като районът е екологично чист и се води защитена зона в парк „Велика“, чието име заимства дружеството.

По същото време община Царево осигурява на фирмата без конкурс и поръчка и ползването уж като пасище на още 1 декар общинска земя, за която плащат наем в продължение на над 10 години с поетапно удължаване на правото на ползване.

През 2011 г. фирмата ипотекира и трите къщи, като по този начин си осигурява свежи парични потоци, вероятно за останалите проекти на амбициозното семейство.

Странен е фактът, че въпросните къщи за гости изобщо не се отдават под наем, а дейността на дружеството е съмнителна. Фирмата на свекъра на Йончева не изпълнява нито едно от изискванията, заложени в програмата на Министерство на земеделието, с което са спечелили сериозното финансиране.

Комплексът няма сайт, нито публични контакти, чрез които евентуални гости да си наемат някоя от вилите. Единственият телефон за връзка, е на управителката и съдружничка на свекъра на Йончева – Яна Куцарова. Дамата видимо се притеснява от въпроси около възможностите за наем на вила. По телефона тя заявила, че изобщо не знае дали ще бъдат давани под наем през лятото и смотолевила, че две от трите къщи били заети и авансово платени през целия сезон. Зимата целият комплекс не работел.


Коментари (2)

Пик и tribune с поредните фалшиви новини Аман от зловредни медии, нищо не е вярно. Тя показа наследство. А това е на свекъра й. Има ли брак с този мъж?
23.04.2019 17:49 / Отговор
Тодор Василев Не знам за фалшивите новини, ама да не би да си градинар във въпросните къщи, та да знаеш от къде са парите, и че са на свекър й. Знам ли може на елена в тъмното със свещ да й светиш и затова да си по-наясно. Питам просто
24.04.2019 12:12

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема