Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Йордан Божилов за КСНС: Не трябва да се избързва с крайни решения

Политика

Йордан Божилов за КСНС: Не трябва да се избързва с крайни решения

Йордан Божилов за КСНС: Не трябва да се избързва с крайни решения - Tribune.bg
Снимка:

„Сега бомбардировките вървят повече вербално отколкото с реални оръжия. Имаме деескалация на напрежението“, коментира пред БНР Йордан Божилов от Софийския форум за сигурност относно напрежението между САЩ и Иран.

„Това, което виждаме, за съжаление вече има много политизиране на ситуацията, много крайни оценки и от политици, и от анализатори, близки до политически партии. Най-рисково за този съвет е самата ситуация, защото тя се променя във всеки един момент. Може би не трябва да се избързва с крайни решения. Трябва да си дадем добри възможности за реакция в една или друга ситуация“, коментира пред радиото Божилов днешното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента.

„Ситуацията е много динамична. Вчера тя изглеждаше по един начин. Някои даже започнаха да мислят, че сме на ръба на война. Днес, след снощното изявление на президента Тръмп, като че ли има повече надежда, че размяната на удари, която се осъществи, ще премине в друга фаза, която е търсене на деескалация и както виждаме – замяна на военните средства с други“, посочи експертът.
„От една страна е ликвидиран един от лидерите и мозъците на терористичната дейност не само в Близкия изток, но и в Европа. От друга страна могат да се очакват различни актове на отмъщение“, допълни той.

Интересът на България е Близкият изток максимално да се стабилизира, да не произвежда напрежение и да не генерира бежански вълни и терористична опасност, категоричен бе Йордан Божилов. Според него въпросът е с какви средства може да се постигне това. По думите му трябва да преценим какви ще са и икономическите и финансови последици за страната ни.
Експертът заяви още, че подкрепя инициатива за 10-годишна пътна карта за сътрудничество със САЩ в областта на отбраната: „Америка оказва съществена помощ на България при изграждане на бойните способности, при обучението на военнослужещи. Структуриране на сътрудничеството, поставяне на някакви основни принципи и разполагането във време за мен е положително“.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати