Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Йордан Терзийски, ПП: Такса „спокойствие“ на политически брокери няма да плащаме

Политика

Йордан Терзийски, ПП: Такса „спокойствие“ на политически брокери няма да плащаме

Йордан Терзийски, ПП: Такса спокойствие на политически брокери няма да плащаме - Tribune.bg
Снимка:

Коалицията не е самоцел, нито бюджетът на АПИ, коментира депутатът от ПП

„Тъй като днес чухме интервюто на г-н Караджов, аз направих официално искане до Министерството на финансите с въпрос  има ли искане от Министерството на регионалното развитие и благоустройство за това увеличение в бюджета и ако има, то да ни бъде предоставено. Министерството на финансите ни върна този документ, който официално е подписан от г-н Караджов, с който искат над 3,9 милиарда допълнително, което е безпрецедентно над най-високия бюджет в историята на министерството, който ние вече гласувахме преди няколко месеца“.

Това заяви депутатът от ПП и зам.-председател на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление Йордан Терзийски, който коментира поисканите от регионалния министър Гроздан Караджов средства за бюджета на МРРБ. 

Той уточни, че искането от министър Караджов е направено на 6 юни и опроверга регионалният министър в оставка от ИТН, който по-рано днес заяви, че е лъжа, че е поискал 3,9 млрд. лева допълнително.

„В тази сметка, която е предоставена, има плащания по текущи ремонт и поддръжка. Там комисията все още работи и чакаме резултати от нея. По наша информация над 80% от текущите ремонти са заобикаляли закона и всъщност основните ремонти са се извършвали като текущи. Има надвъзлагане по всички договори за обществени поръчки и реално това са казуси, които ние тепърва трябва да разрешаваме в Народното събрание. Вие знаете, че още от първия ден искахме тези плащания да минат оттук, да минат на регионална комисия, да минат на антикорупционна комисия, за да бъдат проверени и да имаме гаранция, че всеки един лев ще бъде похарчен наистина за пътища.“, обясни Терзийски.

По думите му освен тези 3,9 милиарда в искането, по същия прекратен договор от МРРБ  са поискали още един милиард, „които са за възложени и тепърва започнати обществени поръчки и евентуално да се възложат нови такива“.

„Също така казусът автомагистрала „Хемус“ с инхаус все още не е решен, така че ние няма как да извършваме плащания по тези дейности. В крайна сметка ние имаме ангажимент към нашите избиратели да има една прозрачност и да гарантираме, че всеки един лев ще стигне до предназначението му. Ние няма да харчим безразборно. Нито едно друго министерство не е искало актуализация от подобен размер и не смятам, че е редно да се поставят по такъв начин ултимативно въпросите, защото в крайна сметка това е екипна работа и такса „спокойствие“ на политически брокери няма да плащаме“, категоричен бе депутатът от „Продължаваме Промяната“.

На въпрос с какви доказателства разполагат от ПП и имат ли данни, че част от тези пари са били насочвани към фирми, свързани с бившите управляващи от ГЕРБ, той отговори така:

„Само днес, доколкото прочетох в медиите, има обществена поръчка за над 16 милиона, от 12 участника са били отстранени 10 и не печели фирмата с най-ниската цена. Всяка една такава обществена поръчка трябва да се проверява и наистина да се стигне до дъното й. Ние трябва да гарантираме, че те наистина ще бъдат изпълнени качествено, коректно и на оптимална цена“.

По думите му в момента бюджетът на АПИ е огромен и абсолютно покрива текущите ремонти. Основните ремонти, които са възложени, били изключително малко, тъй като липсвали проекти с готова документация за обществени поръчки.

Терзийски подчерта, че въпросните милиарди за пътищата трябва да минат първо през всички комисии и чак тогава ще се пристъпи към плащане.

„Очакваме още следващата седмица този доклад да бъде внесен в Народното събрание. Комисията работи. Така че, очакваме реакция“, заяви още той.

„Относно парите за общините, които също са част от това искане на г-н Караджов, искам да кажа, че те просто ще минат по друга програма. Ще минат по програмата за селските райони, от която могат да се възползват около 235 от всичките 265 общини, което значи, че за всички общини до 15 хиляди души има отделени 300 милиона лева на този етап“, посочи Терзийски.

На въпрос дали стабилността на коалицията е била похарчена напразно, ако тези пари все пак бъдат дадени, макар и на други фирми той бе категоричен:

„Важно е ние да стоим зад принципите си. Тази коалиция ще съществува дотогава, докогато има хора, които спазват тези принципи и утстояват нещата, заради които сме дошли, тоест – нулева толерантност към корупцията. Коалицията не е самоцел, нито бюджетът на АПИ. Тук има принципи, за които ние се борим. Наш първостепенен приоритет е да изпълним ангажимента си към избирателите“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети