Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Йордан Цонев: Президентът не снема и не дава доверие – пътят за решаване на проблемите е диалог

Политика

Йордан Цонев: Президентът не снема и не дава доверие – пътят за решаване на проблемите е диалог

Йордан Цонев: Президентът не снема и не дава доверие – пътят за решаване на проблемите е диалог - Tribune.bg
Снимка:

От три години предупреждаваме, че започна един конфликт между институциите, който вчера прерасна във война, напомниха в декларация от ДПС

Президентът не снема и не дава доверие – пътят за решаване на проблемите е диалог, заяви заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев в декларация от името на Движението по повод обръщението към нацията на президента Румен Радев.

Цонев посочи, че ДПС внимателно следи изявите на държавния глава.

„На него, на тази институция, ДПС винаги е гледала с особена надежда, с особено очакване за отговорностите, които има човекът, който заема този пост към единството на българската нация, към всички процеси, които текат в страната. Президентът, който и да е той, няма особено големи властови правомощия, но има правомощия да катализира определени процеси или да спира определени процеси“, уточни народният представител от ДПС.

Според него акта на президента Радев е продължение на този на предишния президент Плевнелиев от 2013 г.

„Никой президент преди това не е използвал формулата „снемам политическото доверие от кабинета“. Президентът има право да прави обръщения, има право да дава оценки, но ние още тогава казахме, че президентът Плевнелиев е в някакво свое измислено конституционно амплоа. Президентът не снема доверие и не дава доверие. Президентът обаче има право да каже своето мнение, да се обърне към българския народ към нацията“, каза още Цонев.

По оценка на ДПС президентът не е казал нищо ново вчера.

„Уважаеми колеги от ГЕРБ, прекрасно знаете, че властта се движи от криза в криза. Решават се кризи само и единствено с умението на премиера да решава криза в остра фаза. Няма никаква превенция на кризите, кабинетът, министрите и мнозинството почти не участват в решаването на кризите“, заяви Цонев.

Той предупреди, че от три години от Движението повтарят, че има крещяща нужда от извършване на дълбоки институционални реформи в повечето обществени сектори в страната.

„Ние от три години призоваваме да седнат основните политически сили и да очертаят приоритетите, т.е. секторите, които ще бъдат дълбоко реформирани, за да няма опозиция на този, който извършва реформите“, допълни още Цонев.

Той обясни, че от ДПС са възлагали надежди за това и на българския президент. „И сега, когато президентът констатира, че се върви от криза в криза, че има кризи в много сектори, искам да запитам: пак от името на ПГ на ДПС, самото изявление не задълбочава ли тези кризи? Посочва ли президентът формулата за излизане от кризата. Нашата оценка е – не. Ако формулата е нови избори, ние не сме убедени, че те ще донесат нещо по-различно“, категоричен е Цонев.

По думите му предсрочни избори се правят, когато е ясно, че тези избори ще родят алтернатива. „Нямаме убедителни доказателства, че тези избори ще родят алтернатива“, уточни още заместник-председателят на ПГ на ДПС.

Цонев продължи да тълкува думите на Радев и попита дали войната между институциите е средство за решаване на кризите у нас.

„Тя укрепва ли държавността. Ние от три години затова предупреждаваме, че започна един конфликт между институциите, който вчера прерасна във война. Т.е. няма да има никакъв диалог? Как ще се решат тези проблеми без диалог? Как обаче, с какво, по кой път. Нашето мнение на ДПС е, че пътят е диалог. Диалог между институциите, диалог вътре в парламента, диалог между политическите партии“, напомни отново в края на декларацията от името на ДПС Йордан Цонев.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати