Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Първанов не съветва Радев да прави партия: Сега трябва да бъде надпартиен не само на думи

Политика

Първанов не съветва Радев да прави партия: Сега трябва да бъде надпартиен не само на думи

Първанов не съветва Радев да прави партия: Сега трябва да бъде надпартиен не само на думи - Tribune.bg
Снимка:

Той обвинява персонално Нинова за последните избори, изгубени от БСП: Хората не могат да я възприемат като лидер и възможен премиер

„Помня, че подобна позиция имаше и президентът Плевнелиев. За моите десет години в институцията изтърпях доста атаки, но не прекрачих границата. Взаимното делегитимиране е вредно и за двете страни. И аз съм имал сблъсъци с управляващите, никога със съдебната власт, но то е било по конкретни поводи - често по законодателството или за даден политически момент, а не като перманентно състояние. Винаги се е запазвала възможността да си вдигнем телефона с министър-председателя, с шефа на парламента, и да обсъдим нововъзникнала ситуация, да дадем знак за намаляване на противоречията“. Това казва президентът на България в периода 2002-2012 г. Георги Първанов пред „24 часа“.

Според него в момента липсва и минимален диалог между първите в държавата – дори по теми, които са свръхважни.

„Като бивш върховен главнокомандващ винаги съм избягвал да използвам понятието война. Но вече ми намирисва на война между институциите. Това е една война на всеки срещу всеки на всички фронтове. Което сериозно ерозира доверието във всяка от институциите. Никой не печели от толкова конфликти по всевъзможни поводи“, категоричен е той.

Това сериозно накърнява образа на България, предупреждава Първанов.

„Говоря в мащабен план. Което неминуемо влече след себе си недоверие на потенциалните инвеститори. Изобщо, не стоим ли добре в европейски и световен план, не можем да разчитаме на така желания български успех, не можем да отлепим от дъното. Това затлачване на нашата политика не ни прави ефективни и убедителни на световната сцена“, уточнява президентът Първанов,

Според него сегашната ситуация е неприятна и е конфузна за президента.

„Но в никакъв случай не бих я подвел под този знаменател - за измяна или нарушение на конституцията. Не мога да твърдя, че КС ще допусне подобно питане, и не бих се наел да прогнозирам какво би било тяхното тълкувание. Не мисля, че може да бъдат разклатени позициите на президента, но в чисто морално-политически план тази дискусия не му помага“, анализира той.

„Докато е в президентската институция, г-н Радев трябва да спазва строго конституцията и не само декларативно, но и на практика да бъде надпартиен. А след като излезе от “Дондуков” 2, може да прави каквото си поиска. Лично аз не бих го посъветвал да прави партия. Във всеки случай България има нужда от лидери. Той има своите лидерски качества. Но лидерът трябва да е готов да отстоява и непопулярни решения. Не бива да говори само това, което хората искат да чуят. И това е моето послание във всички посоки, особено към БСП, на която ѝ предстои избор“, казва Георги Първанов.

Той коментира пред медията и действията на новия главен прокурор Иван Гешев.

„Трябва да оценим високо борбата на Гешев с битовата и организираната престъпност и да го поощрим в тази посока да бъде наистина безкомпромисен. Дано да продължи така и с т.нар. олигарси, но неизбирателно и да стигне до тези, които заслужават възмездие. Хората очакват справедливост. Навремето бях лансирал идеята да се извадят икономическите досиета на Прехода. Борисов също говореше в този смисъл. Е, ако и действията на прокуратурата са в тази посока, би било добре“, категоричен е той.

Първанов обвинява персонално Корнелия Нинова за последните избори, изгубени от БСП, става ясно от думите му.

„Очакваше се БСП и левицата като цяло да спечелят, но това не се случи. И причината според мен е, че хората не могат да възприемат сегашния председател като лидер, който може да ги доведе до победа на изборите, и още в по-малка степен като човек, който може да застане начело на изпълнителната власт като премиер. Знам много добре, че в БСП председателят има една “изборна зестра”. Има го на конгресите, ще го има още повече при прекия избор. За председателя хората си гласуват, защото е председател, независимо от броя на загубените избори. Най-новата история на БСП познава подобен пример. Но онези, от които зависи бъдещето на партията - не само в Националния съвет, но и в средния ешелон, все повече се замислят как от агресивна опозиция БСП може да се трансформира в реална печеливша алтернатива“, смята той.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети