Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Йотова: При преброяването в Северна Македония от българите са искали документи за произход

Политика

Йотова: При преброяването в Северна Македония от българите са искали документи за произход

Йотова: При преброяването в Северна Македония от българите са искали документи за произход - Tribune.bg
Снимка:

Ще продължим да работим за защита на правата на българската общност, посочи вицепрезидентът

„Най-накрая българската държава застава зад това да имат работа, да не бъдат сегрегирани напълно тогава, когато потърсят работно място само за това, че декларират, че са от български произход“, посочи като пример вицепрезидентът Илияна Йотова, съобщава БТВ.

„Доста неща научихме за преброяването. Аз за първи път разбирам, че тази сравнително много малка цифра, която се получи, идва от факта, че на определени места, когато хората декларират български произход, властите са поискали показване на български документи. Това не съществува като изискване предварително, към представителите на етнически групи в Република Северна Македония такива изисквания не са предвидени“, обясни тя.

„Всички институции ще продължим да работим за защита на тези права. Ще продължаваме да настояваме пред европейските институции, че България няма как да каже „да“ по напредъка за членството на република Северна Македония, докато тези отношения не бъдат регулирани“, заяви Йотова.

По думите й гаранциите за това не могат да бъдат устни.

„Пет години след подписване на Договора за добросъседство почти нищо не се е случило в това отношение. За съжаление и в много други части от текстовете на Договора“, отбеляза тя.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети