Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. За четвърти път: Мандатът е в ръцете на БСП, взе го Свиленски

Политика

За четвърти път: Мандатът е в ръцете на БСП, взе го Свиленски

За четвърти път: Мандатът е в ръцете на БСП, взе го Свиленски - Tribune.bg
Снимка:

Досега социалистите не са постигали успех със съставянето на кабинет

Президентът Румен Радев връчи проучвателен мандат за посочване на министър-председател на БСП на Корнелия Нинова. Това е последен опит за партиите от доскорошното управляващо мнозинство да сформират правителство без да се ходи на нови избори.

Мандатът беше взет от Георги Свиленски.

„Ще положим всички усилия за съставяне на редовен кабинет, ще проведем необходимите консултации, за да съставим кабинет“, увери Свиленски при взимането на третия мандат.

Румен Радев от своя страна обясни, че им дава папката, защото са доказано диалогични.

Ако не успее да събере поне 121 гласа, Нинова и Свиленски ще трябва да върнат празна папка на президента. Това трябва да се случи след седмица, с което конституционната процедура ще се счита за приключена.

Ако се стигне до този развой, то Румен Радев ще назначи служебен кабинет и по всяка вероятност ще насрочи предсрочни парламентарни избори на 2 октомври.

Шансовете за кабинет не са нараснали с много в сравнение с първия мандат, нереализиран от ПП. БСП разчитат на гласовете на ДБ и вероятно ще заложат на кандидат от ПП, за да си гарантират и тяхната подкрепа. За да се осигурят и гласовете на ИТН обаче в бъдещия кабинет не трябва да присъстват Кирил Петков и Асен Василев. А двамата едва ли ще се склонни да дадат подкрепата на депутатите си, ако ще бъдат изхвърлени от изпълнителната власт.

Досега БСП не е успявала да върне на Радев пълна папка след връчване на мандата – неуспешни бяха опитите през 2018 и на два пъти през 2021 – през април и юли.

На излизане от „Дондуков“ 1 социалистите обясниха, че първата им работа ще е да сложат програмата, изработена от трите партии преди седмици, на масата на разговорите.

„Защото тя е обединяващото между трите партии със сигурност, но е и възможност за допълнителна подкрепа. Напълно разбираме отговорността си, ще подходим разумно, спокойно и диалогично, за да гарантираме сигурност на държавата и хората“, казаха те.

Според Нинова, предвид предстоящите зимни месеци трябва да се носи пряка политическа отговорност, в това число лидери и държавници, които да поемат политическата отговорност. Така тя изключи вариант за експертен кабинет.

На въпрос дали най-голямата трудност ще бъдат преговорите с ДБ, соцлидерката е на мнение, че с тях винаги са намирали общ език за националните въпроси. Като по-трудно тя вижда решението за примирие между ПП и ИТН. Нинова обяви, че консултациите ще започнат утре, като първите ще бъдат с „Продължаваме промяната“.

Тя не пожела да говори за имена и дали ще държат Кирил Петков да не е премиер. „Червените линии“ пък били в началото на съставяне на коалиционно споразумение.

Нинова допълни още, че в програмата е записано да се върнат на масата за преговори с Русия, в това число да не се стига до дипломатическа криза с тях.

„Вероятно няма да бавим мандата, ако видим че няма съгласие за програмата, но и при най-малък сигнал, че е възможно нейното реализиране ще си оставим необходимото време“, допълни Нинова.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети