Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Захариева: Република Северна Македония ще има място в ЕС, когато е готова

Политика

Захариева: Република Северна Македония ще има място в ЕС, когато е готова

Снимка:

Тя определи като недопустим антибългаризмът в последните месеци

„Република Северна Македония ще има място в Европейския съюз тогава, когато тя е готова. В момента България не счита, че тя е готова“, заяви пред БНТ външният министър Екатерина Захариева.

Тя каза, че на този етап България не може да подкрепи преговорната рамка на Република Северна Македония за членство в Европейския съюз. Захариева обясни, че Скопие не изпълнило условията, заложени в Договора за приятелство.

Днес ще се проведе видеоконферентната среща на министрите на европейските въпроси, на страните от ЕС.

Министър Захариева уточни, че на самия съвет не се взимат решения.

„На всичките обсъждания на преговорната рамка България изразяваше една и съща позиция и тя е, че на този етап не би могла да одобри преговорната рамка“, подчерта Захариева.

„България през март месец се съгласи Република Северна Македония да започне преговори. В решението на съвета има изрично позоваване и препоръка, това е по настояване на България, за напредък в изпълнението по договор за добросъседство и сътрудничество. Това, което в момента трябваше да се одобри, но тъй като ние не виждаме нашите притеснения и преговорната рамка няма как да я одобрим. Не е сега дебатът за започване или не на преговори“, припомни Захариева.

Тя каза, че в медиите в Република Северна Македония има „страшно много подвеждаща информация“.

Захариева беше категорична, че докато не видят своите притеснения в преговорната рамка, не могат да я подкрепят - те са много прости.

„Те са три неща основни - придържане към формулата за езика - 99-та, после потвърдена 2017, пътна карта за изпълнение на договора, която да се наблюдава в целия преговорен процес и изричен текст, че няма да се поддържат под никаква форма претенции за македонско малцинство в България“, припомни външният министър.

„Българската дипломация не може да си позволи да води политика на „очерняне“ на съседна държава, такава каквато виждаме, че се води за съжаление от Скопие. Ние сме член на ЕС, ние не можем да си позволим това“, категорична беше Захариева.

Според нея проблемът е, че добросъседството е хоризонтален критерий. „Една държава - кандидат за член трябва да се придържа и да изпълнява в дух на добра воля договорите, които е подписала. Ние имаме дълъг списък със случаи, в които Република Северна Македония е подписвала нещо с България, след което не го е изпълнявала“, каза тя.

Захариева определи като недопустим антибългаризмът в последните месеци.  


Коментари (3)

Надблюдател Ужасно впечатление ми направи водещата..."Ама какво щели да кажат македонците, ама нямало ли да се разсърдят"? Или пък какво щели да кажат "руснаците"? А бе ти българка ли си , или каква? Те се гаврят с тебе, целият "македонизъм" се крепи на антибългарска пропаганда, а тази кукумявка се чуди накъде да се наведе и накъде да се разкрачи!
17.11.2020 10:14 / Отговор
Жоро Гоцев Знаете ли един МАКЕДОНЕЦ като се изкъпе в банята какъв излиза. Ще ви кажа, излиза ЧЙСТ БЪЛГАРИН.
17.11.2020 10:49 / Отговор
. . . Сръбски виц.
17.11.2020 10:57

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още