Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Захариева за българите в РС Македония: Дискриминацията е недопустима

Политика

Захариева за българите в РС Македония: Дискриминацията е недопустима

Снимка:

Дискриминацията е недопустима, коментира вицепремиерът Екатерина Захариева пред БНТ по повод репресиите над българи в Република Северна Македония.

„Ние ги съветваме да подадат жалба в полицията. Недопустимо е в 21 век да има дискриминация. Ние виждаме нарушено право на самоопределение на хората, които се определят като българи“, посочи българският вицепремиер. Захариева беше категорична, че не може да продължава горене на български знамена в Македония.

„Ние сме последователни в това, което искаме от Република Северна Македония, въпреки че те се изненадаха. Проблемът е в липсата на изпълнението на договора от 2017 г. Имаше раздвижване през първите шест месеца във всички сфери, но след това започна трайно неизпълнение“, констатира първият ни дипломат.

Относно предстоящите избори Екатерина Захариева смята, че листите на ГЕРБ са с добър баланс между познати и нови лица, областни координатори, народни представители, хора от гражданската квота.

„Ние правим периодичен преглед на нашата управленска, но и на нашата предизборна програма. Това показва, че ние сме обещавали реалистични неща. В отчетите личи, че някои приоритети са преизпълнени.“, заяви Захариева. Като положителен пример тя даде образованието.

„Няма как основни приоритети през следващите години да не бъдат здравеопазването и възстановяването на икономиката“, уточни вицепремиерът.

Относно гласуването на българи в чужбина вицепремиерът сподели, че е възможно да има ограничения в различните страни, защото съвпада с католическия Великден.

„Ние предвиждаме да открием повече секции в чужбина“, обеща първият ни дипломат. Захариева припомни, че трябва да има 60 заявления, за да се открие изборна секция в чужбина.

„ЦИК продължава да събира заявления. Имаме съгласие от 76 държави до момента. Получихме разрешение за всичките 36 секции във Великобритания. Правим всичко възможно. Призовавам хората, които живеят там, да се включат в секционните избирателни комисии“, ангажира се вицепремиерът и подчерта, че повечето от дейностите минават през онлайн платформи.

„Слава Богу, европейските лидери успяха да се разберат за план за възстановяване. Със сигурност сме по-добре и светът започва да се възстановява. Тази пандемия показа, че една страна не може да се справи сама. Вече се говори за българския модел – затягане, но и мерки за запазване на работни места“, увери външният ни министър. Според Захариева кризата е създала възможност да се мисли за общи политики в сферата на здравеопазването на ниво ЕС. Тя подчерта, че активността на страната ни на външнополитическата сцена се е увеличила, че „България е видима и може да отстоява интересите си“.  


Коментари (4)

Тартаковер Македонската информационна агенция я нарече ФРИГИДНА КУЧКА. Ако имахме авторитетен министър, едва ли чужда държава щеше да си позволи подобни думи.
02.03.2021 11:31 / Отговор
Отговор А руската мастия веднага взе да цитира продажните макета, и започна да плюе българския министър! Това рублофилите сте най-гнусната,на-продажната мутация на човешката природа!
02.03.2021 11:48
Тартаковер Абе, хюмне ! Не ми е приятно да се обижда България и българите, защото съм много по-българин от такива сополи като тебе. Подчертавал съм го навсякъде, само примат, или дебил, каквито сте всички в този сайт фенове на Тулупа, няма да го разбере. Никога и никъде не съм поставял българските интереси под интересите на която и да е държава! Поставя ги любимия ти Тулуп, който се навежда пред всякакво треторазрядно началство! Няма друг такъв в Историята на България, дори Живков не е бил толкова безгръбначен и раболепен!
А тази си го заслужава, защото с "авторитета" си, с некадърността си, с всичко е показвала и доказала, че правилно са я оценили.
02.03.2021 11:57
Отговор Какъв българин си ти бе Таракане, всичките знаем че си руска мастия и като казваш "български" интерес , всъщност имаш предвид имперските интереси на една азиатска държава! Гнусен и продажен "рублофил", силно разкрачен на една руска курва, на която азбуката му идваше от "македонските"земи, и се загрижи за българския "суверенитет на фона на ...турското знаме! И виж каква глупост си написал , и търчи пак да защитаваш какво казали продажните макета, отрекли се от род и език!
02.03.2021 12:11 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още