Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Заков за мистериозния самолет: Дали машината е шпионска или не - ще установи разследването

Политика

Заков за мистериозния самолет: Дали машината е шпионска или не - ще установи разследването

Заков за мистериозния самолет: Дали машината е шпионска или не - ще установи разследването - Tribune.bg
Снимка:

Български пилот рискувал живота си и следвал в буря самолета, нарушил въздушното ни пространство, заяви министърът

"Български пилот на изтребител рискува живота си и преди бурята проследи самолета, нарушил въздушното ни пространство", защити българските ВВС в кулоарите на парламента министърът на отбраната Драгомир Заков.

Той посочи, че българските пилоти са си свършили работата при следенето на самолета.

По повод "коментари на експерти пред телевизиите", че е срамно за българските ВВС, че не били следяли самолета, министърът отбеляза, че няма такова нещо, а забележките са абсолютно безотговорни.

Експерт за мистериозния самолет: Тествал е всички държави от Източния фланг на НАТО

"Дали машината е шпионска или не - ще установи разследването. Самолетът се следи от центъра в НАТО и се препредава на страните членки. Българските ВВС знаеха къде се намира самолетът още преди на влезе на територията на страната ни", уточни Заков.

По думите му машината е следена през цялото време, след като е влязла във въздушното ни пространство.

"Имайте предвид, че имаме и противовъздушна отбрана. Тя също е част от системата за следене на самолети. Като казах вчера, че този самолет никога не е представлявал заплаха, това действително е така. Размерът на самолета не предполага той да направи някаква щета над цивилната инфраструктира. Самолетът е бил обявен за потенциален ренегат - при този случай върху него не се въздейства, той се следи. Ако има действия, които заплашват военни или цивилна инфраструктура, тогава има процедура, в която той се обявява за ренегат и има процедура за въздействие", коментира министърът.
Той допълни, че самолетът е преминал у нас през тъмната част на денонощието, летял е много ниско, за да избегне бурята. "Когато преценихме, че трябва да вдигнем изтребител във въздуха, ние го направихме, в много тежки условия. Беше направен полет, беше направено наблюдение. Самолетът се върна в база "Граф Игнатиево" преди началото на буря, изключително рисков полет. Пилотът, който излетя, рискува живота си, казвам го откровено, но си свърши работа", обясни Заков.

Той помоли тв екипите пред себе си в техните студиа да не бъдат канени "самозвани експерти" да хвърлят кал върху хора, които си вършат работата.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети