Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Зам.-председателят на ЦИК: Няма договор за резервни части, няма одит на машините

Политика

Зам.-председателят на ЦИК: Няма договор за резервни части, няма одит на машините

Зам.-председателят на ЦИК: Няма договор за резервни части, няма одит на машините - Tribune.bg
Снимка:

„В договора между ЦИК и фирмата доставчик на машините за изборите няма клауза за допълнителни машини за резервни части“, заяви пред БТВ заместник-председателят на комисията Димитър Димитров. Той все пак гарантира, че няма как случайна машина да се озове в избирателна секция.

„Мога да кажа като собствено мнение, че ще имам възможност да се запозная с всичко, което се е случило след деня. Какво си мисли г-н Тодоров в момента в главата, всички които са край него, какво е обяснил, защо се държи като дете от детска градина, обяснявайки, че трябва да сменяме щипките на машините. Нали знаете какви са щипките, те са едни пластмасови обикновени щипки, с които се слагат преградните пана, с които се изолира прекият достъп до гласа на избирателя. Това ли е проблемът - понеже една щипка ни се е счупила, дайте да сложим нова машина“.

Според него това са обяснения, които не се побират в здравия разум.

„Колкото е възможно машините са сертифицирани. Повтарям, че те не са одитирани, защото одит е възможен само тогава, когато те са работили и трябва да знаете какво се е случило, за да може да одитирате”.

По думите му са се опитали да направят стопроцентова проверка: „Част от партиите, най-вече новите партии решиха, че това е излишно. Разбира се, цялата идея с машините е част от идеята на „промяната”. Вижте, да сте забелязали президентът да е казал дума за това? Или да е казал дума за пандемията. Той се къпе в една народна любов, която е прекрасно организирана”.

„Каквото е възможно да се направи в рамките на компетенции на институция като ЦИК е направено. Само, че ЦИК не носи машината във всяка секция, нито проверява какво се случва във всяка една секция. Това е една сложна организация, наистина сложна".

Той уточни, че с фирмата са сключвани най-малко три различни договора: - един с Информационно обслужване и два със „Сиела”.

Димитров беше категоричен, че никъде в договора не е упоменато, че може да се поръчат допълнителни устройства, които да се ползват за резервни части.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати